t/m 7 april 2024

Gedragen verhalen

Mode en kostuum rond 1900

Van namiddagjapon tot werkmuts en van boerenkiel tot cadettenuniform: in de tentoonstelling Gedragen verhalen draait het om kleding. Aan de hand van de unieke kostuum- en textielverzameling van het museum kom je van alles te weten over het dagelijks leven en de inwoners van Breda en (West-)Brabant rond 1900, een betekenisvolle tijd.

Historische personen 

Veehandelaar Piet Crassaarts en zijn echtgenote Adriana, zoeaaf Cornelis Mermans, als soldaat in dienst van het pauselijk leger, en Jeanette Houwing die carrière maakte als museumconservator, zijn enkele Bredanaars die je hier leert kennen.  

Met kleding, historische foto’s, accessoires, archiefmateriaal en verhalen komen personen tot leven. Een bonte collage van mensen die Breda en omgeving kleur gaven. Je ontdekt dat ze symbool staan voor iets groters: een tijdperk vol veranderingen waarvan de gevolgen nog steeds zichtbaar zijn. 

Actuele blik 

Drie creatieve makers kijken vanuit hun vakgebied naar Gedragen verhalen. In de interviews van Barbara van den Bogaard draait het om persoonlijke herinneringen aan kleding. Léanne van Deurzen, betrokken bij het tv-programma ‘The Masked singer’ ontwierp een theaterkostuum gebaseerd op de collectie.  

De bekende modeontwerper Jan Taminiau toont een van zijn ontwerpen en vertelt in de audiotour wat de kleding uit de museumverzameling zo bijzonder maakt.

Impressie tentoonstelling

Impressie tentoonstelling

Mode & kostuum

Mode & kostuum

Maak kennis met

Maak kennis met

Tentoonstellingsthema’s

Tentoon­stellings­thema’s

Colofon

Colofon

Actueel

Actueel

Restauratie van kostuums

Restauratie van kostuums

Gedragen verhalen en Ambitie & Verlangen

Gedragen verhalen en Ambitie & Verlangen

Het favoriete stuk van textielrestaurator Marijke de Bruijne

Het favoriete stuk van textiel­restaurator Marijke de Bruijne

Een bijzondere ontdekking: een 19de-eeuws poppenwinkeltje

Een bijzondere ontdekking: een 19de-eeuws poppenwinkeltje