Gedragen verhalen – Mode en kostuum rond 1900

vanaf 14 oktober

Gedragen verhalen – Mode en kostuum rond 1900

Van namiddagjapon tot werkmuts en van boerenkiel tot cadettenuniform: in ‘Gedragen verhalen’ draait het om kleding rond 1900. Het museum beschikt over een unieke mode- en kostuumverzameling die een beeld geeft van het dagelijks leven in Breda en (West-)Brabant.

Veehandelaar Piet Crassaerts en zijn echtgenote Adriana, zoeaaf Cornelis Mermans en Jeanette Houwing, die carrière maakt als museumconservator, zijn enkele Bredanaars die je hier leert kennen. Afkomst, bezigheden en levensfase zijn af te lezen aan hun uiterlijke verschijning. Kleine details zeggen veel: de lengte van de rok, de kleuren en vorm van de muts hebben betekenis.

Met kleding, historische foto’s, accessoires, archiefmateriaal en verhalen komen de personen tot leven. Een bonte collage van mensen die Breda en omgeving kleur gaven. Je ontdekt dat ze symbool staan voor iets groters: een tijdperk vol veranderingen waarvan de gevolgen nog steeds zichtbaar zijn.

Drie creatieve makers geven hun actuele blik op Gedragen verhalen. In de interviews van Barbara van den Bogaard vertellen mensen over hun herinneringen aan kleding en textiel. Léanne van Deurzen ontwierp speciaal voor deze tentoonstelling een theaterkostuum gebaseerd op de museumcollectie.

Tenslotte toont de beroemde modeontwerper Jan Taminiau een van zijn ontwerpen. In de audiotour vertelt hij wat de kleding uit de museumverzameling zo bijzonder maakt.