Gedragen verhalen en Ambitie & Verlangen

Kom je naar Gedragen verhalen - Mode en kostuum rond 1900, bezoek dan ook de vaste tentoonstelling Ambitie & Verlangen – Breda in de 19de eeuw. Bij beide staat dezelfde betekenisvolle periode centraal.

In Ambitie & Verlangen kom je te weten hoe de opkomst van de industrie met fabrieken als De Etna, Backer & Rueb en Kwatta het aanzien van de stad verandert. Ook voor de bewoners is de impact van de modernisering groot en lang niet altijd in positieve zin. Vanuit de kunsten komt er een tegenbeweging: een verlangen naar vroeger dat zich uit in romantische schilderijen en tekeningen van schilders.
In Gedragen verhalen wordt deze tijd vol verandering belicht aan de hand van de kledingverzameling van het museum en de mensen die daarbij horen.

De familie Klep bijvoorbeeld speelt in beide tentoonstellingen een rol. Ze zijn de stichters van het uiterst succesvolle bedrijf De Etna, vooral bekend werd door de kachels en fornuizen. Dankzij de verhalen en familie albums die bewaard zijn gebleven krijgen we nu een goed beeld van het leven dat ze leidden, hoe ze eruit zagen en wat er bij hun stand hoorde. In het werk van de romantische schilders die naar het platteland rondom Breda trokken om de boerenbevolking vast te leggen, zie je de mensen en hun kleding die ook terugkomt in de tentoonstelling Gedragen verhalen. En zo zijn er nog meer parallellen in beide tentoonstellingen te vinden.

Meer weten? Klik hier