Bezoekersinformatie

Stedelijk Museum Breda is gelukkig weer geopend. We kijken er naar uit je te zien.

Heb je vragen over het museumbezoek? Op de pagina hieronder vind je informatie over tickets, veiligheid en dienstverlening. Heb je een andere vraag, stuur dan een mail naar info@stedelijkmuseumbreda.nl of neem telefonisch contact met ons op via (076) 529 99 00. We helpen je graag!

N.B. Heb je een ticket of cadeauticket van het museum waarvan de geldigheid binnenkort afloopt? Geen zorgen, deze tickets blijven geldig tot 1 december 2021.

Bezoekersinformatie

Het museum ligt op tien minuten lopen van station Breda, net voorbij stadspark Valkenberg. Je vindt ons in een monumentaal pand met verrassend moderne inrichting. Loop door de poort van het voormalig Oudemannenhuis en treed in de voetsporen van de bekendste oude mannen van de stad: Thijs en Geert

 • Openingstijden

  Maandag: gesloten
  Dinsdag: 11:00 - 17:00
  Woensdag: 11:00 - 17:00
  Donderdag: 11:00 - 17:00
  Vrijdag: 11:00 - 17:00
  Zaterdag: 10:00 - 17:00
  Zondag: 10:00 - 17:00

  Het museum is gesloten op:
  Nieuwjaarsdag
  Carnavalszondag
  Eerste Paasdag
  Koningsdag
  Eerste Pinksterdag
  Eerste Kerstdag

  We zijn open op deze feestdagen: 
  Tweede Paasdag
  Hemelvaartsdag
  Tweede Pinksterdag
  Tweede Kerstdag

 • Tarieven

  Regulier tarief: € 12,50 
  Gratis t/m 18 jaar
  € 5,00 met CJP-pas, CKV-pas, MBO Card of studentenkaart
  Kom je met een groep studenten of leerlingen? Dan hebben we een speciaal tarief.

  Gratis met
  Museumkaart
  Bankgiro Loterij VIP-kaart
  Lidmaatschapskaart Vrienden Stedelijk Museum Breda
  Rembrandtkaart
  ICOM-kaart
  BredaPas

  Gratis voor
  Begeleiders van mensen met een handicap
  Docenten die een schoolgroep begeleiden


 • Museumkaart

  Gratis naar Stedelijk Museum Breda (en 400 andere musea in Nederland)? Koop een Museumkaart bij de receptie en maak er direct gebruik van. 

  Kosten voor 1 jaar:
  € 64,90 Volwassenenkaart 19 jaar en ouder
  € 32,45 Jongerenkaart 13 t/m 18 jaar
  € 32,45 Kidskaart t/m 12 jaar

 • Veelgestelde vragen

  Hoe krijg ik toegang tot het museum?
  Je kunt weer gewoon een ticket kopen in het museum of online. Je bent niet meer verplicht om vooraf een tijdslot te reserveren.

  We vragen je wel om je bij de receptie te registreren en te verklaren dat je geen verkoudheids- en coronaklachten hebt. Deze gegevens kunnen alleen gebruikt worden voor contactonderzoek door de GGD en worden na twee weken door het museum vernietigd.

  Moet ik in het museum een mondkapje dragen?
  Bezoekers hoeven geen mondkapje meer te dragen (maar het mag natuurlijk wel). Omdat het bij georganiseerde groepsbezoeken moeilijk is voldoende afstand te houden, vragen we de deelnemers om in dat geval wel een mondkapje te dragen.

  Mag ik samen met anderen naar het museum komen?
  Ja, graag! Maar bezoekers moeten in het museum nog steeds anderhalve meter afstand van elkaar bewaren, behalve als ze tot hetzelfde gezin of huishouden behoren.

  Hoe koop ik een e-ticket?
  Gebruik deze link om eenvoudig online je e-ticket te kiezen en te betalen. Je kunt je computer, iPad of mobiele telefoon gebruiken.  

  Is het museum toegankelijk voor mindervaliden?
  Ja, de gebruikelijke voorzieningen voor mindervaliden zijn gewoon beschikbaar.

  Mag ik het museum bezoeken als ik verkouden ben?
  Helaas niet. In lijn met de landelijke maatregelen vragen we je in dat geval om thuis te blijven. We ontvangen je graag als je weer helemaal beter bent.

  Kun je in het museum overal voldoende afstand bewaren?
  Ons museumgebouw heeft voldoende ruimte om elkaar niet in de weg te lopen. 

  Is er in het museum een verplichte looproute?
  Ja, je kunt eerst de patio bezoeken met beelden van Helen Vergouwen. Vervolgens ga je naar de vaste collectie en een keuze uit de hedendaagse kunst van Breda vanaf 1970. Daarna bekijk je in de benedenzalen de modefoto’s van Sacha van Dorssen en de tekeningen van Danielle Lemaire. Aan het eind van je bezoek vind je de shop en espressobar. Via projectruimte NEXT ga je weer naar buiten.

  Welke hygiënemaatregelen zijn er in het museum genomen?
  Bij binnenkomst en op andere plaatsen in het gebouw is desinfecterende handgel beschikbaar. Bij de receptie en in de shop zijn schermen van plexiglas aangebracht. We zorgen voor schoonmaak van contactpunten en aanraakoppervlakken, zoals deurklinken, wc’s, kranen, kluisjes en betaalautomaten. Onze publieksmedewerkers en beveiligers letten extra goed op, zodat er voor bezoekers geen onveilige situaties ontstaan.

  Kan ik in het museum contant betalen?
  Nee, je tickets, aankopen en consumpties kun je alleen contactloos betalen (met pinpas of via een betalingsapp op je telefoon).

  Is de museumwinkel open?
  Ja, de museumwinkel is open. 

  Is de espressobar open? 
  Ja, ook de espressobar is weer open, maar het aantal zitplaatsen is nog beperkt. In de espressobar gelden dezelfde regels als in andere horecagelegenheden

  Kan ik een rondleiding boeken?
  Ja, we verzorgen weer rondleidingen. De maximale grootte van een groep is 15 personen. Omdat het bij groepsbezoeken moeilijk is voldoende afstand te houden, vragen we de deelnemers om een mondkapje te dragen

  Hoe blijf ik op de hoogte van veranderingen?
  Abonneer je op onze nieuwsbrief door een mail te sturen naar nieuws@stedelijkmuseumbreda.nl 
  Of kijk regelmatig op onze website en check onze sociale media.

 • Audiotours


  Audiotour Joost mag het weten! (15 jaar en ouder)
  “De historische pot-pourri vol feest en weet over Breda”

  In de geschiedenis van Breda liggen talloze verhalen verborgen, de een nog verbazingwekkender dan de ander. Audiomakers Joost van Pagée en Michiel van de Weerthof kijken met een frisse blik naar De Collectie en ontrafelen zo allerlei antwoorden op de vreemdste vragen over de stadshistorie. In de nieuwe audiotour Joost mag het weten word je meegenomen in hun ontdekkingstocht. Zo ontdekken ze de beste recepten voor reiger en goudvis, vertellen ze waarom de oudste zoon van Willem van Oranje iemand uit het raam gooide en krijg je te horen waarom het in de 17de eeuw doodnormaal was dat ook jongens een jurk dragen.

  Hieronder alvast een voorproefje...

  In opdracht van: Stedelijk Museum Breda  
  Animatie: Studio Tween
  Concept, idee & scripting: Weerthof & Pagée (Soundtreks) 
  Opname & editing: Weerthof & Pagée 
  Muziek, sounddesign & montage/ mastering: Michiel van de Weerthof 
  Projectleiding Soundtreks: Joost van Pagée 
  Projectleiding SMB: Ischa Havens 
  Adviezen en info SMB: Monique Rakhorst  
  Voiceovers: Lot Broos, Flowhis Verkerk, Corinne Heyrman, Floor Snels, Zuster Annela van de Hostiebakker, Kija Benford, Puck Kroon, Jolijn Durinck, Mike Suykerbuyk, Sjors Smit, Eelco Moerman, Dingeman Kuilman, Charlotte de Ridder en Meneer Vermeulen uit Dongen.
  Met dank aan:  Cindy Beck, Sofie Hollander, Malú van der Bijl, Jetske van Dorp, Machiel van Hoek, Niels Roest, Sjaak van Broekhoven, Polish Deli Plus Breda, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Tirza Westland, en Mirthe van der Drift, Roelof Wijtsma, Bozena Rijnbout, Kwatta, The Ramblers, Hero, Dongen, de Vloeiweide

  Trix en Max verhalentour (voor gezinnen)

  Trix en Max, de koninginnen van Stedelijk Museum Breda zijn tegenwoordig te vinden in de entree van het museum. Daar hangen ze al een tijdje, maar ze zouden het zo leuk vinden om hun oude bekenden in de museumzalen van De Collectie nog eens te zien. 

  In deze audiotour voor families word je meegenomen door Trix en Max om kennis te maken met alle bijzondere karakters die je tegenkomt als je door de historische tentoonstelling van het museum loopt. Zo vertelt Anthony het varkentje hoe hij vroeger de mensen beschermde tegen nare ziektes, verklappen de vogels die al 500 jaar boven de stad vliegen wat ze hebben ontdekt en vertelt de heks van Dongen waarom ze zo goed wol kan spinnen.

  Bekijk hieronder de trailer:

  In opdracht van: Stedelijk Museum Breda
  Concept, scripts en stemmen: Merel van Lieshout en Bram Walter
  Opname en editing: Joost van de Pas

 • Groepsbezoeken

  Vanaf zaterdag 26 juni ontvangen we weer groepen in het museum.  Als je van plan bent om met een groep te komen, neem dan contact op met een van onze medewerkers. Die informeert je graag over onze ruime keuze aan arrangementen, rondleidingen en stadswandelingen. Bel of mail naar: (076) 529 99 00 of ans@stedelijkmuseumbreda.nl.

  Rondleidingen Je kunt voor € 75.= een informatieve en inspirerende rondleiding boeken voor maximaal 15 personen. Onze museumgidsen vertellen je graag de achtergrondverhalen over het museum en de tentoonstellingen. Omdat je tijdens de rondleiding moeilijk afstand kunt houden, vragen we de deelnemers om een mondkapje te dragen.

  Te boeken:

  • Rondleiding De Collectie (45 minuten) 
  • Rondleiding Sacha! - 50 jaar modefotografie (45 min)

  Neem voor meer informatie en boekingen contact op met onze medewerker reserveringen en ontvangsten via (076) 529 99 00 of via ans@stedelijkmuseumbreda.nl.
 • Route te voet

  Volg de bewegwijzering naar de centrumzijde van het station. Voor je zie je stadspark Valkenberg. Loop het park helemaal door en houd links aan, richting Vlaszak. Je nadert nu een kruispunt. Steek dit over richting de Boschstraat. Aan je rechterzijde vind je het museum.

 • Openbaar vervoer

  Pak stadsbus 2, 4, 5, 6, 7, 115, 119, 132, 311, 312, 316, 325, 326 of 327 richting centrum. Stap uit bij halte Vlaszak, de eerste stop vanaf het station. Plan je reis via https://www.bravo.info/

 • Parkeren

  Er zijn twee opties:

  • Parkeerplaats Beyerd Vlaszak, (mobiel) betaald parkeren: ma t/m za 07.00 - 20.00 uur,
   koopzondag 13.00 - 18.00u.
  • Parkeergarage Het Turfschip, 24/7 (mobiel) betaald parkeren.

  Je fiets parkeren kan kosteloos in de bewaakte fietsenstallingen Oude Vest en Het Turfschip, of onbewaakt tegenover het museum.

 • Huisregels en bezoekersvoorwaarden


  Corona
  We volgen de richtlijnen van het RIVM om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Om bezoekers en medewerkers zo veel mogelijk te beschermen tegen besmetting hebben we extra huisregels ingesteld. Deze huisregels worden via de website en bij binnenkomst van het museum gecommuniceerd.

  In het museum zijn de volgende bezoekersvoorwaarden van toepassing:

  Download bezoekersvoorwaarden


Plattegronden

Het museum heeft zes zalen en een binnenplaats, verdeeld over twee verdiepingen.

Op de begane grond ontdek je van alles over de stad Breda. Wat heeft Willem van Oranje met Breda te maken? En hoe kon onze mooie stadsburcht uitgroeien tot het eerste renaissancepaleis in Noord-Europa? 

Op de benedenverdieping vind je de wisseltentoonstellingen.

 • Begane grond

  Zaal 1: De Collectie - 450 jaar kunst en geschiedenis
  Zaal 2: De Collectie - 450 jaar kunst en geschiedenis

  In deze twee zalen vind je topstukken die samen het verhaal van Breda vertellen.

  Zaal 3: Razende stilstand • Benedenverdieping

  Zaal 4: Danielle Lemaire - You Know I Am Not There 
  Zaal 5: Sacha! - 50 jaar modefotografie
  Zaal 6: Sacha! - 50 jaar modefotografie 
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief