15 feb 2020 - 23 aug 2020

Martin en Inge Riebeek – Save Me From This Cold

Tentoonstelling

Bijna tien jaar geleden maakten Martin en Inge Riebeek (1957, 1964) hun eerste videoportret voor The Essential. Inmiddels omvat deze verzameling meer dan 500 portretten van mensen uit 23 verschillende landen. De kunstenaars stellen hen steeds dezelfde vraag: wat is op dit moment de essentie van jouw leven? Doordat de antwoorden in één keer worden opgenomen, krijgen de portretten het karakter van persoonlijke ontmoetingen.

Save Me From This Cold
In Save Me From This Cold tonen Martin en Inge Riebeek een keuze uit The Essential rondom drie thema’s: de positie van de vrouw, het verlangen naar liefde en geborgenheid, en geloof en moraal. Serra uit Istanbul maakt zich zorgen, omdat vrouwen in Turkije hun verworven rechten verliezen. Inesa uit Kiev mist haar geliefde die is doodgeschoten in de oorlog met Rusland. In de laatste serie vertelt Josphat uit Nairobi dat hij heeft gemoord en gemarteld, maar is bekeerd: “Ik sprak met God en hij heeft me vergeven.”

De videoportretten worden voor het eerst getoond in de vorm van installaties. Martin en Inge Riebeek hebben de thema’s vertaald in drie decors waarin ook objecten uit de museumcollectie zijn verwerkt. Als verwijzing naar de strijd voor en door vrouwen kozen ze voor een beeld van Eva die wordt verleid door de slang. Deze levensgrote sculptuur van Lucas van der Meer (1881-1941) plaatsen ze op een autowrak.

Martin en Inge Riebeek (1957, 1964) studeerden aan de AKV|St. Joost in Breda. Als kunstenaarsduo werken ze bijna twintig jaar samen. In hun werk spelen engagement en ontmoeting een belangrijke rol. Selecties uit The Essential waren eerder te zien in De Pont (Tilburg), het Fries Museum (Leeuwarden), de Aegon Art Collection (Den Haag) en de AkzoNobel Essential Art Space (Amsterdam). Save Me From This Cold is hun eerste grote tentoonstelling in Breda.

“Adembenemende portretten die vanuit het moment van nu gaan over grote vragen. Ieder mens draagt een verhaal in zich en met elkaar weven die verhalen een lange rij vragen ineen tot een verwarrende puzzel. Het lot is niet altijd eerlijk of aardig. " (Hanne Hagenaars)

"Het is aan de kunst om te ontsnappen aan de decoratie van ons leven, groter dan onszelf te worden en ons mee te nemen naar werelden vol nieuwe gedachten en nieuwe inzichten. In The Essential raken Martin en Inge de essentie van de kunst en daarmee openbaren ze wellicht uiteindelijk ook die van zichzelf.” (Eelco van der Lingen)

Van 11 april 2020 t/m 3 januari 2021 is ook een aantal videoportretten uit The Essential te zien in de vaste opstelling van het museum, met als titel De Collectie x Martin en Inge Riebeek.

Beelden: stills uit de videoportretten van Selasie Djameh (Accra 2018) en Maria Kulikovska (Kiev 2016) uit The Essential, Martin en Inge Riebeek.

www.the-essential.nl


Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief