Over het gebouw

Welk verhaal zit er achter de prachtige monumentale gevel van Stedelijk Museum Breda? En wie zijn de twee mannen boven de toegangspoort? Ontdek meer over de geschiedenis van het pand, de zaalindeling en over de toegankelijkheid van het museum.

Oudste gasthuis van Breda
Breda is een stad vol diversiteit: al eeuwenlang is het een komen en gaan van studenten, forenzen en toeristen. En dat zie je terug in het pand van Stedelijk Museum Breda: dit is het oudste hotel (gasthuis) van Breda. Hier vonden passanten, pelgrims en daklozen een plaats om te eten en slapen. 

Wat deze gasten voor de stad betekenden, zie je terug in het museum. Zo werkt dat nog steeds: ook Bredanaars van nu leveren hun bijdrage aan het museum, via NEXT. Zo zetten we de traditie voort.

Ontmoet de 17e-eeuwse Thijs en Geert
Als je nu voor het gebouw staat, sta je oog in oog met twee vroegere bewoners van het pand: Thijs en Geert. Want in een deel van het gasthuis kwam later een oudemannenhuis. Thijs en Geert waren de bekendste oude mannen van Breda op het moment dat de nieuwe gevel voor het vroegere gasthuis werd geplaatst (1643). En daarom zijn zij vereeuwigd door de kunstenaar.

In 1954 vertrokken de laatste bewoners van het Oudemannenhuis. En werd het pand omgevormd tot cultureel centrum De Beyerd, het Graphic Design Museum, MOTI en uiteindelijk Stedelijk Museum Breda. Maar Thijs en Geert zijn er nog steeds. Stap je het museum in, dan treed je in hun voetsporen. 

Achter de poort: toegankelijk voor iedereen
Iedereen is welkom in Stedelijk Museum Breda. Of je nu een kop koffie komt drinken of de nieuwste tentoonstelling bezoekt. En die gastvrijheid betekent ook dat het museum rolstoel-vriendelijk is: we hebben een lift en er zijn rolstoelen te leen.

Binnenkijken: het zalenoverzicht 

Over het gebouw
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief