José Maria Capricorne – Moederboom

t/m 20 mei 2024

José Maria Capricorne – Moederboom

Schilderijen, tekeningen en sculpturen uit het omvangrijke oeuvre van beeldend kunstenaar José Maria Capricorne (Curaçao, 1932). Het werk van Capricorne is verhalend en betoverend, vol bonte personages en figuren in kleurrijke en fantasievolle omgevingen.

Symboliek, magie & mythische verhalen

Capricorne is de oudst levende kunstenaar van Curaçao, waar zijn blik zich vormde. De leefwereld van het eiland en de Caribische cultuur zijn bepalend voor zijn werk. Ook tussen 1974 en 1993, als hij afwisselend in Breda en op Curaçao woont, blijven symboliek, magie en mythische verhalen een belangrijke bron van inspiratie.

Zorgeloos?

Op het eerste gezicht maken de werken een vrolijke en zorgeloze indruk, maar ze wortelen wel degelijk in de complexe, menselijke werkelijkheid. Capricorne verwijst daarbij naar persoonlijke en universele onderwerpen. Behalve zijn eigen geschiedenis speelt het koloniale verleden van zijn geboorteland een rol. Ook de verhouding tussen de mens en de natuur is een terugkerend thema.

Moederboom

Aan de hand van 80 schilderijen, tekeningen en sculpturen met de thema’s ‘Toneel van het leven’, ‘Metamorfosen, magie & rituelen’ en ‘Bronnen van leven’ neemt Moederboom je mee door de fascinerende wereld van José Maria Capricorne.

Kunst en Breda

Deze tentoonstelling is onderdeel van het beeldende kunstprogramma van het museum met kunstenaars die gelinkt zijn aan Breda, zoals Ruud van Empel, Pieter Laurens Mol, Sef Peeters, Marenne Welten en Martin en Inge Riebeek.

Openingstijden en prijzen
Meer informatie
Adres en bereikbaarheid
Meer informatie
Activiteit
Rondleidingen
Diverse zondagen

Rondleidingen

Over de kunstenaar

Over de kunstenaar

Audiotour

Audiotour

Impressie tentoonstelling

Impressie tentoonstelling

Shop

Shop

Colofon

Colofon