SBK op bezoek

Nu te zien

SBK op bezoek

Van Marius Boender, Ageeth Boermans, José Maria Capricorne en Ruud van Empel tot Loek Grootjans en Conny Spuybroek: in de collecties van Stedelijk Museum Breda en de Stichting Beeldende Kunst (SBK) bevinden zich werken van kunstenaars die gelinkt zijn aan de stad.

SBK op bezoek

Een nieuw initiatief: presentaties in het museum waarbij telkens wisselende kunstenaars in de schijnwerpers komt te staan. De keuze is gebaseerd op tentoonstellingen die op dat moment in het museum te zien zijn. Op die manier biedt het museum een extra podium voor werk van beeldend kunstenaars die verbonden zijn met Breda en kan een groot publiek kennismaken met SBK als laagdrempelige manier om kunst in huis te halen.

Hubert Leyendeckers en Harrie de Kroon 

De tweede presentatie is een hommage aan twee opmerkelijke kunstenaars Hubert Leyendeckers (1935-2023) en Harrie de Kroon (1948-2023), beide afkomstig uit het bruisende Breda. Deze bijzondere tentoonstelling is meer dan slechts een samenstelling van hun werken; het is een warme hommage aan twee zielen die recent uit onze wereld zijn vertrokken, maar wier artistieke nalatenschap voortleeft.

Hubert Leyendeckers was een beeldhouwer, graficus en schilder. Zijn interesse in kunst en de kosmos werd al vroeg gewekt door de heldere nachtelijke hemel in Limburg, waar hij opgroeide. Zijn werk combineerde gevoel met wetenschap en visualiseerde sterrensystemen, de oneindigheid van de ruimte en zwarte gaten. Zijn fascinatie voor techniek, wetenschap en ruimtevaart was de rode draad in zijn creaties. 

Harrie de Kroon was een vooraanstaande Nederlandse performancekunstenaar, behorend tot de eerste generatie. Zijn kunst omvatte diverse disciplines, zoals fotografie, schilderkunst, video’s, tekeningen, muziek, ruimtelijk werk, gedichten en verhalen, naast zijn performances. Een opmerkelijke performance in 1980, genaamd “None/niemand,” waarin hij tevergeefs met een krijtje zijn schaduw op een muur probeerde te tekenen zonder te bewegen, resulteerde in een soort dans waarbij hij geleidelijk in trance raakt.