Mathieu Meijers en studio KASBOEK – Weerschijn

t/m 20 mei 2024

Mathieu Meijers en studio KASBOEK – Weerschijn

In de tentoonstelling Weerschijn verbinden kunstenaars Mathieu Meijers en Debbie van Berkel, Cathalijne Postma en Jojanneke Postma van studio KASBOEK katholieke voorwerpen uit de museumcollectie met hun eigen werk. De kunstenaars zijn gevraagd om op voorwerpen te reageren die bedoeld zijn om steun en troost te bieden.

Nieuwe verhalen

Devotieprenten, kleine afbeeldingen met religieuze scènes, gebruikt voor gebed, vormen het uitgangspunt van Mathieu Meijers. Drie monstransen, rijkversierde hostiehouders die een rol spelen in de katholieke kerkdienst hebben studio KASBOEK geïnspireerd. Zowel Meijers als KASBOEK reageren op de vorm, het materiaal, de beeldtaal en de geschiedenis van de voorwerpen en vermengen deze met hun eigen fascinaties en inspiratiebronnen. Zo ontstaan nieuwe verhalen.

Religie als inspiratie

In de ontwikkeling van Breda speelde het christelijk geloof door de eeuwen heen een belangrijke rol. Dat kun je bijvoorbeeld zien aan de Grote Kerk en het Begijnhof. Vanaf de jaren ’60 van de 20ste eeuw zijn steeds minder mensen lid van een kerkgenootschap. Daardoor zijn veel mensen niet meer vertrouwd met de betekenis en gebruiken van het christendom. Deze tentoonstelling schijnt nieuw licht op katholieke voorwerpen, die in het verleden een bron van steun en troost waren voor veel mensen. Wat je geloof ook is, de kunstenaars nodigen je uit de voorwerpen zorgvuldig te bekijken en de schoonheid en betekenis ervan te ontdekken.

Openingstijden en prijzen
Meer informatie
Adres en bereikbaarheid
Meer informatie
Over de kunstenaars

Over de kunstenaars

Impressie tentoonstelling

Impressie tentoonstelling

Colofon

Colofon