Marlene Dumas - De Wissel

Nu te zien

Marlene Dumas - De Wissel

Behalve in de tentoonstellingen kun je ook op andere plekken in het museum kunstwerken tegenkomen. Zo tref je in het souterrain het opvallende werk ‘Wissel’ van Marlene Dumas. Eigenlijk zijn het 30 kunstwerken, in drie rijen van tien.


Totstandkoming

Eind jaren ‘80 nodigt GGZ Regio Breda kunstenaar Marlene Dumas uit om met cliënten en medewerkers een artistiek project te ontwikkelen. Zij werkt hier een aantal jaar intensief aan.

Bij De Wissel in Breda geeft Dumas tekenworkshops. Ansichtkaarten van beroemde kunstwerken dienen hierbij als inspiratiebron. Naar aanleiding van gesprekken die Dumas met de deelnemers voert, maakt ze aquarellen, inkttekeningen en schilderijen. Ze verbeeldt hun verhalen en dilemma’s, maar ook haar eigen persoonlijke sores.

In het uiteindelijke werk, eigenlijk 30 kunstwerken, combineert Dumas haar eigen tekeningen met die van cliënten en therapeuten, zonder te benoemen wie wat heeft gemaakt. De dromerige, kwetsbare en soms confronterende voorstellingen verbeelden verlangens naar rust, vergeving, liefde en geborgenheid. Als in een dagboek biedt Dumas een blik in de menselijke gedachtewereld.

Het werk is een langdurige bruikleen van GGZ Breburg.