Tentoonstelling Gedragen verhalen – Mode en kostuum rond 1900

Kom je naar Ambitie & Verlangen - Breda in de 19de eeuw, bezoek dan ook de tijdelijke tentoonstelling Gedragen verhalen – Mode en kostuum rond 1900. Bij beide staat dezelfde betekenisvolle periode centraal.

In Gedragen verhalen draait het om de unieke kostuum- en textielverzameling van het museum. Hier kom je van alles te weten over het dagelijks leven en de inwoners van Breda en (West-)Brabant rond 1900, een betekenisvolle tijd. Een periode vol verandering dankzij de industrialisatie en modernisering die de stad ingrijpend verandert. Ook voor de bewoners is de impact van de modernisering groot. In Gedragen verhalen wordt de ze tijd vol verandering belicht aan de hand van de kledingverzameling van het museum en de mensen die daarbij horen.

De familie Klep bijvoorbeeld speelt in beide tentoonstellingen een rol. Ze zijn de stichters van het uiterst succesvolle bedrijf De Etna, vooral bekend werd door de kachels en fornuizen. Dankzij de verhalen en familie albums die bewaard zijn gebleven krijgen we nu een goed beeld van het leven dat ze leidden, hoe ze eruit zagen en wat er bij hun stand hoorde. In het werk van de romantische schilders die naar het platteland rondom Breda trokken om de boerenbevolking vast te leggen, zie je de mensen en hun kleding die ook terugkomt in de tentoonstelling Gedragen verhalen. En zo zijn er nog meer parallellen.

Meer weten? Klik hier