Gesloten, morgen weer open vanaf 10:00
True Beauty

True Beauty

t/m

True Beauty - Nieuwe verhalen over onderzoek en verbeelding


Het gezicht van de wetenschap verandert voortdurend. Nieuwe onderzoeksgebieden, ontdekkingen en technologieën leiden tot een stroom van nieuwe beelden. Soms lijken die op wat we kennen, maar vaker is het onduidelijk wat ze proberen te vertellen. Veel beelden vallen op door hun schoonheid. Misschien willen de makers ons laten zien dat waarheid en schoonheid nog steeds met elkaar verbonden zijn.

Aan de andere kant verschijnen er nieuwe beelden doordat kunstenaars en designers zich verdiepen in de wetenschap. Hun interesse kan zich richten op de methodes en technieken, en op de esthetiek en betekenis van de beelden zelf. De wisselwerking tussen wetenschappelijke en artistieke verbeelding, tussen wetenschappelijke en artistieke schoonheid is in de geschiedenis altijd een bron van inspiratie geweest. Vanaf de renaissance loopt er een wirwar van lijntjes van Leonardo da Vinci naar kunstenaars als Panamarenko, Pieter Laurens Mols en Olufur Eliasson.

Opbouw tentoonstelling    

Deze tentoonstelling geeft een overzicht van de mooiste beelden uit de wetenschap van de eenentwintigste eeuw. Binnen de thema’s mens & natuur en ruimte & materie tonen we foto’s, video’s en animaties. Met werk van kunstenaars zoals Flavie Audi, Franck Bragigand, Herbert Franke, Jan-Maarten Luursema, James Pricer, Mels van Zutphen. Het werk van de Bredase kunstenaar Hubert Leyendeckers (1935) neemt in de tentoonstelling een centrale plaats in. In 1980 toonde De Beyerd voor het laatst een overzicht van zijn werk. Sindsdien heeft Leyendeckers bijna dagelijks doorgewerkt aan een even origineel als spectaculair oeuvre.

True Beauty is opgezet als pilot van een reeks van drie tweejaarlijkse tentoonstellingen op het snijvlak van wetenschap, beeldende kunst en beeldcultuur.

Praktische informatie

Doelgroep
van jong tot oud
Locatie
benedenverdieping
Gemiddelde tijdsduur
60 minuten
Toegankelijk
rolstoelvriendelijk