Zondag 26 oktober
Smaak op stand
Bredase Maand van de Geschiedenis
Zondag 26 oktober
Bredase Maand van de Geschiedenis
We zijn er weer bij met de Bredase Maand van de Geschiedenis! Archeoloog Theo de Jong verzorgt een lezing over de smaken van de late middeleeuwen, gevolgd door een rondleiding met historische hapjes.
Bijzondere voeding op het Bredase kasteel in de late middeleeuwen
Wat werd er geserveerd tijdens een feestelijke maaltijd op een middeleeuws kasteel? Wat vinden we terug van vastendagen op kloosterterreinen? Hoe zag de dagelijkse maaltijd van de laatmiddeleeuwse ambachtsman eruit? En wat werd op het platteland gegeten? Dankzij tientallen opgravingen en archeologisch onderzoek in Noord-Brabant, en speciaal in Breda, is dit de afgelopen jaren beter bekend geworden
Met teruggevonden overblijfselen van dieren en planten kunnen we meekijken in de dagelijkse keuken van het verleden. Resten van slachtvee en pluimvee, maar ook jachtwild en vissen, laten zien wat er bij de inwoners van Breda zoal op tafel kwam. Op basis van de vondsten worden verschillen en overeenkomsten tussen adel, militairen, geestelijken en burgers inzichtelijk.
De lezing neemt u mee op speurtocht naar archeologische vondsten en hun betekenis.
Theo de Jong is vanaf zijn jonge jaren geboeid door het landschap en de relatie tussen mens en dier in het verleden. Hij studeerde biologie (Tilburg) en archeologie (Leiden) en specialiseerde zich in archeologische dierenresten. Vanaf 2000 is hij als archeoloog in dienst van de gemeenten Eindhoven en Helmond.
Recentelijk publiceerde hij over archeozoölogisch onderzoek in oostelijk Noord-Brabant (Oogst van Malta), archeologisch onderzoek in Helmond (Verwerkt Verleden) en archeozoologie van Breda (Huis Brecht).
14.30 – 15.15 | Lezing
Locatie: Auditorium
15.15 – 15.50 | Rondleiding met historische hapjes
Locatie: De Nassaus van Breda & museumcafé
Bekijk hier het gehele programma van De Bredase Maand van de Geschiedenis
Blijf op de hoogte
Via onze nieuwsbrief