De held, de schurk en de waarheid

t/m 11 september

De held, de schurk en de waarheid

Deze zomer presenteert het Chassé Theater in samenwerking met Stedelijk Museum Breda de theatrale tentoonstelling De held, de schurk en de waarheid met werk van Folkert de Jong. Het Chassé Theater bevindt zich op vijf minuten loopafstand van het museum. De tentoonstelling is gratis te bezoeken.

Chassé Theater

Koningin Wilhelmina als circusdirecteur en Jezus en Maria in omgekeerde rollen. Ze komen tot leven in De held, de schurk en de waarheid. De tentoonstelling bestaat uit levensgrote styrofoam standbeelden van de kunstenaar Folkert de Jong. Met verwrongen versies van bekende figuren als Luther, Jezus en Maria, koningin Wilhelmina, Zeeuws Meisje en Snoop Dogg geeft hij zijn eigen visie op de geschiedenis. De sculpturen komen tot leven met prikkelende audioverhalen en theatrale belichting. Bekende auteurs zoals Abdelkader Benali, Elfie Tromp, Roziena Salihu en Maxine Palit de Jongh schreven de verhalen. De tentoonstelling wordt gepresenteerd in de zaal en op het podium van de Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal.

Stedelijk Museum Breda

In Stedelijk Museum Breda is tijdens de tentoonstelling De held, de schurk en de waarheid ‘Dutch Mechanisms, Willem van Oranje’ te zien in de vrij toegankelijke hal. In dit werk toont De Jong de Vader des Vaderlands in zijn graf, met koptelefoon op luisterend naar het nieuws.

Folkert de Jong

Folkert de Jong (1972) wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars. Hij wordt geroemd om zijn virtuositeit als beeldhouwer en de briljante expressie van de menselijke waanzin. In De held, de schurk en de waarheid speelt De Jong met geschiedenis: hij draait rollen om, laat hedendaagse problemen in het verleden opduiken en geeft historische gebeurtenissen een ander verloop.

De held, de schurk en de waarheid is een initiatief van curator Johan Idema, in samenwerking met Folkert de Jong en tentoonstellingsmakers Brandwacht & Meijer. Mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Fonds 21, Chassé Cultuurfonds, BNG Cultuurfonds, Stichting SEC, Zabawas, Cultuurfonds Noord-Brabant, Stichting Stokroos, De Gijselaar-Hintzenfonds en Stichting Gifted Art.