Kunsttastisch

Groep 1-4

Kunsttastisch

Laat je zintuigen prikkelen: Hoe ruikt een kunstwerk? Wat voel je met je voeten? Waar smaakt dit kunstwerk naar? Van een ruikspel tot een blotevoetenpad, van het proeven van kunst tot luisteren naar muziekfragmenten. Spelenderwijs kennismaken met beeldende kunst door al je zintuigen te gebruiken – zo leuk en leerzaam kan het zijn!

Programma

Kunsttastisch is een educatieprogramma van Blind Walls Gallery, BredaPhoto en Stedelijk Museum Breda. Samen vormen zij Beeldend Breda. Leerlingen uit groep 1 t/m 4 maken kennis met beeldende kunst door verschillende vormen van beeldende kunst met hun zintuigen te onderzoeken.

Lespakket

Het programma bestaat uit een lespakket van 6 opdrachten. Deze worden behandeld in 5 tot 6 momenten. Het programma wordt in de klas uitgevoerd door de leerkracht of door een gastdocent. Een gastdocent dient apart geboekt te worden.

Het lespakket start met een kennismaking van de vijf zintuigen: zien, voelen, horen, proeven en ruiken. Tijdens de lessen onderzoeken de leerlingen met hun zintuigen vier verschillende soorten beeldende kunst; zoals fotografie, schilderkunst en beeld in de openbare ruimte. In de lessen komt elke keer een ander zintuig op een actieve manier aan bod. Hierbij is het belangrijk dat de leerlingen vrij mogen associëren en meekrijgen hoe hun klasgenoten kunst (anders kunnen) ervaren. Want elke waarneming is anders. ‘Foute’ antwoorden bestaan niet. Iedereen mag zijn/haar eigen mening over en/of ervaring van de kunstwerken hebben.

Voelt en ruikt jouw kunstwerk hetzelfde als mijn kunstwerk?

Het materiaal wordt aangeleverd in een leskist wat de school kan lenen. Daarbij hoort een handleiding, digitale bestanden zoals beeld- en geluidsfragmenten in een PowerPoint en materiaal om de zintuiglijke opdrachten mee uit te voeren zoals o.a. een blote voeten pad, geurpotjes en speciale kijkbrillen.

Museumdocent in de klas

Het is ook mogelijk een museumdocent in de klas te vragen die een of meerdere lessen bij Kunsttastisch verzorgt.

Reserveren?

Wil je dit programma boeken of meer weten? Neem dan contact op met de medewerkers van educatie via: