Op dit moment is het museum gesloten. Na de vloerrenovatie werken we nu
aan de herinrichting van de zalen. Gelukkig is het einde in zicht: op 13 mei kun
je hier terecht voor een nóg mooier museum! Lees er alles over »

Shop & Espressobar

Start je dag met een kop koffie in onze espressobar of geniet samen van taart, biertjes en wijnen uit Breda. Zoek je een origineel cadeau? In onze shop vind je onder meer kunstboeken, prachtige items voor ieder interieur en leuke cadeautjes voor kinderen. Kom gezellig langs als het museum open is! Je hebt geen ticket nodig voor onze shop of espressobar.

Espressobar
Ook voor een borrel! Wil je eens op een andere plek genieten van een kop koffie of borrel en binnenkijken bij een van de oudste panden van de stad? Stap dan gerust het museum in. Meteen links zie je onze sfeervolle koffiebar. We schenken biologische koffie van Mocca D’Or en hebben volop duurzame en fairtrade hapjes en dranken. En natuurlijk staan er lokale producten op de kaart. Appeltaart van Banketbakkerij H. Van Haaren, bier van Bierbrouwerij Poater Gustaaf en Spaanse Rioja-wijn die we bij onze buren Wijnbar Dames Pellens importeren.

Museumshop
Zoek je een origineel cadeau? In onze museumwinkel vind je prachtige kunstboeken, bijzondere items voor je interieur en leuke cadeautjes voor kinderen. En natuurlijk heel veel mooie ansichtkaarten. Loop even binnen en neem de tijd om uitgebreid rond te kijken en laat je verrassen. Hieronder vindt je een kleine selectie uit ons ruime aanbod:

Op dit moment is de museumshop gesloten. Dat heeft alles te maken met de renovatie van de vloeren en de herinrichting van de zalen. Lees er alles over »


Meesterwerk in het museumcafé
In het museumcafé hangt een levensgrote kopie van een wereldberoemd schilderij met Breda in de hoofdrol: De overgave van Breda van de Spaanse schilder Diego Velázquez. Het origineel hangt in het Prado Museum in Madrid. De bijnaam van het werk ('Las Lanzas') dankt het schilderij aan de lange lansen. Als je goed kijkt, zie je de schilder zelf staan, rechts van het paard. 


Op het schilderij overhandigt Justinus van Nassau de sleutel van de stad aan de Spaanse legeraanvoerder Spinola. Op 2 juni 1625 eindigt daarmee het wurgende beleg dat acht maanden heeft geduurd. Het is de laatste grote overwinning van de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog. 

Deze kopie werd geschilderd door Kees Maks, een leerling van George Hendrik Breitner. Hij werkte in 1903 acht maanden lang in het Prado. Om daar niet te veel ruimte in te nemen, moest hij het doek dubbelvouwen. De naad is nog steeds te zien. In 1978 schonk zijn weduwe het schilderij aan de gemeente Breda.


Shop & Espressobar
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief