Nu geopend tot 17:00

Pers

Persbezoeken

Journalisten van de schrijvende pers, radio, televisie en (pers)fotografen zijn welkom in
Stedelijk Museum Breda. Meld persbezoek van te voren aan via pers@stedelijkmuseumbreda.nl
om passende informatie en de juiste begeleiding te krijgen.

Persberichten en beeldmateriaal 

Bekijk op deze pagina persberichten en download het beeldmateriaal, behorend bij het afzonderlijk persbericht. Uw aanvraag voor het downloaden van het beeldmateriaal
gaat via een e-mail naar pers@stedelijkmuseumbreda.nl. Na een positieve beoordeling ontvangt
u het gewenste beeldmateriaal.

Let op: aan het publiceren van de foto's van het museum en zijn tentoonstellingen of
kunstwerken zijn voorwaarden verbonden. Deze zijn hier te downloaden.

Realisten - Meesterwerken uit Museum Arnhem

In Stedelijk Museum Breda is deze winter de tentoonstelling Realisten – Meesterwerken uit Museum Arnhem te zien.

Oost west, thuis best?

Breda in tijden van corona

Danielle Lemaire brengt de wereld van Nick Drake tot leven in Stedelijk Museum Breda

Schoonheid, mystiek en melancholie komen samen in de tentoonstelling You Know I Am Not There van kunstenaar Danielle Lemaire.

Jan Hoek - Power to the models

De nieuwe revolutie: iedereen bepaalt zijn eigen beeldvorming i.s.m. BredaPhoto 2020

De Collectie x Martin en Inge Riebeek

In de vaste presentatie De Collectie verwisselen tijdelijk een aantal objecten en schilderijen van plaats met videoportretten van Martin en Inge Riebeek. Oude verhalen krijgen zo een verrassend eigentijds perspectief.

Project Binnenruimte # Peter Bouwmans Wanneer het water stil is

De vraag is niet of het water komt, zelfs niet wanneer. Maar hoe leven wij als het water er is? Peter Bouwmans

Stedelijk Museum Breda en Witte Rook maken geschiedenis Spaanse gemeenschap Breda zichtbaar

Onderzoeks-tentoonstelling: Brieven uit Spanje – Op het spoor van de Spaanse gemeenschap. Nog tot 20 september te zien in project-ruimte NEXT Stedelijk Museum Breda.

‘Denkbeelden’ van Niels Lous op de binnenplaats Stedelijk Museum Breda

Twintig sculpturen van de Bredase beeldhouwer Niels Lous geven een representatief overzicht van zijn werk vanaf de jaren ’70.

Twee nieuwe schilderijen uit Dongen ontdekt

Naar aanleiding van de tentoonstelling over het 19e eeuwse kunstenaarsdorp Dongen zijn twee nieuwe schilderijen ontdekt: een studie van een boerderij door Karel Klinkenberg en een klein paneel van een koffiemalende boerin door August Allebé.

Open Dag in Stedelijk Museum Breda, 24 november 2019

Stedelijk Museum Breda organiseert voor de tweede keer dit jaar een Open Dag! Op zondag 24 november zijn alle tentoonstellingen voor iedereen gratis te bezoeken en zijn er tal van extra activiteiten.

Kunstkameraden: Een waanzinnige wereld

Stedelijk Museum Breda presenteert Kunstkameraden, de groepstentoonstelling met kinderen van de Bredase basisschool De Fontein en van Eerste Opvang Anderstaligen samen met Bredase beeldend kunstenaars.

Perspreview donderdag 10 oktober

Pers is van harte welkom op donderdag 10 oktober voor de voorbezichtiging van De heks van Dongen | Dongen Revisited die op zaterdag 12 oktober openen.

Stedelijk Museum Breda verwerft uniek Brabants schilderij August Allebé

De belangrijke aankoop is vanaf 12 oktober te zien in de tentoonstelling De heks van Dongen.

The Witch of Dongen | Dongen Revisited

First major exhibition of one of the earliest 19th century artists’ villages, including a current perspective. Featuring works on loan from the Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Mauritshuis and international collections.

De heks van Dongen | Dongen Revisited

Eerste grote overzichtstentoonstelling van een van de vroegste kunstenaarsdorpen uit de 19e eeuw, met actuele terugblik. Met bruiklenen uit het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Mauritshuis en internationale collecties.

Oktober, Maand van de Geschiedenis | ZIJ/HIJ? Over gelijkheid en diversiteit

ZIJ/HIJ? Over gelijkheid en diversiteit. De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. In oktober staat het thema Zij/Hij centraal.

Beeldend kunstenaar Sef Peeters overleden

Stedelijk Museum Breda is diep bedroefd dat Sef Peeters, een belangrijke Bredase kunstenaar ons is ontvallen. Sef Peeters is op 6 augustus 2019 overleden in Breda.

Clemens Merkelbach van Enkhuizen

Van 3 augustus t/m 8 december 2019 toont Stedelijk Museum Breda de Bredase tekeningen, schilderijen en schetsen van Clemens Merkelbach van Enkhuizen (1937). De werken maken deel uit van een omvangrijke schenking van deze kunstenaar aan het stadsmuseum.

Raketstart - Nieuwe beeldende kunst uit Breda

Deze zomer presenteert Stedelijk Museum Breda actueel werk van 37 beeldend kunstenaars die een relatie hebben met Breda. De kunstenaars vertegenwoordigen verschillende generaties en werken in uiteenlopende disciplines.

Past-Present-Future - De wereld van generatie 2000

Stedelijk Museum Breda presenteert Past-Present-Future, een tentoonstelling met en door middelbare scholieren. Met de tentoonstelling geeft het museum een podium aan een nieuwe generatie.

Bevochten Baronie: 75 jaar bevrijding

Bevochten Baronie is een tentoonstelling van zeven musea uit de Baronie en Stedelijk Museum Breda. In het kader van 75 jaar bevrijding in Breda presenteren ze samen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog

Kunstenaars maken nieuw werk voor binnenplaats Stedelijk Museum Breda

Project Binnenruimte is de titel van een reeks presentaties op de binnenplaats van het museum. Iedere editie vraagt het museum één kunstenaar om een werk te maken voor deze ruimte. Margot Zweers start de reeks met ‘Things seemed to be square’

Het museum als ruimte voor verbinding - lezingenreeks door Tom Molenaars

Kunsthistoricus Tom Molenaars geeft in Stedelijk Museum Breda vier lezingen onder de titel 'Het museum als ruimte voor verbinding.' Vanuit verschillende invalshoeken vertelt hij hoe het museum zich heeft ontwikkeld.

NEXT - Wij, de kunstenaars van Breda (deel III)

Stedelijk Museum Breda presenteert het derde deel van Wij, de kunstenaars van Breda! in de reeks tentoonstellingen met Bredase beeldend kunstenaars

Van vroeg tot laat - De voorstellingen van Teun Hocks

Eerste oeuvre-tentoonstelling van performer, schilder en fotograaf Teun Hocks. Voor het eerst zijn de vroege performances, tekeningen, films, foto’s en studies samen te zien met een ruime selectie uit het latere en nieuwste werk

Indische winter trekt meer dan 5.000 bezoekers

Cultureel festival Indische winter (1 dec 2018 t/m 13 januari 2019) bood een gevarieerd programma met exposities, live muziekoptredens, film, paneldiscussies en workshops op verschillende culturele locaties in Breda.

Cultuurnacht in Stedelijk Museum Breda

Kom langs op zaterdag 26 januari en geniet van kunst, performances, muziek, rondleidingen en meer!

Stedelijk Museum Breda presenteert Ik &

Tentoonstelling met werk van leerlingen van het Breda College en Het Brederocollege

Vooruitzicht tentoonstellingen in 2019

Van vroeg tot laat – De voorstellingen van Teun Hocks, Breedbeeld (werktitel) – 20 jaar beeldende kunst uit Breda en Dongen en de Romantiek (werktitel)

Artist Talks in Stedelijk Museum Breda

Jeroen Bocken, Robin Uleman en Joris Verleg gaan op zondag 9 december in gesprek in het museum en geven inzicht in hun werk.

Indische winter in Breda

Cultureel festival over Indische iconen in de Nederlandse popmuziek. Met een gevarieerd programma met tentoonstellingen, live muziekoptredens, lezingen, gesprekken en workshops op verschillende culturele locaties in Breda.

Toekomstdromen van nieuwe Brabanders

In samenwerking met Stichting Talitha Arise

1m2 Podium - Van begin tot eind II

Performance, poëzie en muziek in het museum

CollectieLab: De verdwenen kathedraal van Cuypers

Stedelijk Museum Breda presenteert het verhaal van de verdwenen Barbarakathedraal van Pierre Cuypers, met foto’s, schilderijen, beelden, textiel, zilver en persoonlijke getuigenissen.

Stedelijk Museum Breda en BredaPhoto presenteren Artificial Impressions

De toekomst van het fotografisch beeld met kunstenaars uit Antwerpen, Breda, Düsseldorf, Helsinki, Londen, Parijs en Tokio

Robin Uleman - Quarantaine

Stedelijk Museum Breda presenteert eerste solotentoonstelling Robin Uleman met tekeningen, pastels, aquarellen en schilderijen. In een reeks portretten van zijn vriendin en van zichzelf onderzoekt hij de intieme binnenwereld van twee mensen.

NEXT - Wij, de kunstenaars van Breda! (deel II)

Stedelijk Museum Breda presenteert het tweede deel van Wij, de kunstenaars van Breda! in de reeks tentoonstellingen met Bredase kunstenaars.

Niet van gisteren

Niet van gisteren is een interactieve beeld- en geluidsinstallatie met persoonlijke en actuele verhalen van ouderen. Hun gesproken verhalen en bijbehorende animaties zijn zowel verrassend als herkenbaar, en laten ons anders kijken naar onszelf.

Peter Kantelberg – Dubbele beelden

Van 17 juni t/m 12 augustus 2018 presenteren de Van GoghGalerie en Stedelijk Museum Breda een overzicht van het werk van de Bredase kunstenaar/schilder Peter Kantelberg in de StadsGalerij aan de Oude Vest.

Stedelijk Museum Breda viert eerste verjaardag met gratis toegang & festiviteiten

Een jaar geleden ging Stedelijk Museum Breda open voor het publiek en dat mag gevierd worden. Op zondag 17 juni leggen we de rode loper uit voor inwoners en bezoekers van Breda.

Point of View - De wereld van generatie 2000

Stedelijk Museum Breda presenteert Point of View, een tentoonstelling met en door middelbare scholieren in Breda. Met de tentoonstelling wil het museum een podium geven aan een nieuwe generatie.

Van traditie tot indie - Brouwen in Breda

‘Van traditie tot indie – Brouwen in Breda’ toont de ontwikkeling van De Drie Hoefijzers – de traditionele brouwerij van Breda – naast drie onafhankelijke hedendaagse Bredase brouwerijen: Big Belly, Bliksem en Frontaal.

Game Rules - Anastasia Opara en Oskar Stålberg

Game Rules is een presentatie met werken van de jonge game developers en kunstenaars Anastasia Opara en Oskar Stålberg. Beiden maken gebruik van procedural content generation, een bekende methode in de game-industrie.

True Beauty - Op de grens van kunst en wetenschap: de herontdekking van Hubert Leyendeckers

De tentoonstelling True Beauty - Op de grens van kunst en wetenschap in Stedelijk Museum Breda, brengt de mooiste foto's, visualisaties en animaties van internationale toponderzoekers samen met kunstenaars die zich door de wetenschap laten inspireren.

True Beauty - Op de grens van kunst en wetenschap

3 maart t/m 19 augustus 2018 True Beauty brengt nieuwe foto’s, visualisaties en animaties van internationale toponderzoekers samen met werk van kunstenaars die zich door de wetenschap laten inspireren.

Nieuw museum opent in Breda

BREDA - Op zaterdag 17 juni opent een nieuw museum in Breda: Stedelijk Museum Breda. In een half jaar tijd is een modern, ruim stadsmuseum opgezet waar de wisselwerking tussen erfgoed, beeldende kunst en beeldcultuur centraal staat.

Persbriefing 9 juni

Vanaf zaterdag 17 juni is Stedelijk Museum Breda geopend voor publiek. Op vrijdag 9 juni willen we ons aan u presenteren.

Doe mee met Breda kleurt

Stedelijk Museum Breda blaast een oude traditie nieuw leven in. Jong en oud worden opgeroepen om een bijzondere prent over de Vrede van Breda op hun eigen manier in te kleuren.

Stedelijk Museum Breda opent 16 juni

Er is nu een nieuwe, definitieve openingsdatum: vrijdag 16 juni. Vanaf zaterdag 17 juni zijn bezoekers van harte welkom.

Stedelijk Museum Breda lanceert educatief programma

Als onderdeel van het openingsprogramma Stedelijk Museum Breda komt er een speciaal educatief programma over een bijzondere gebeurtenis in de Nederlandse geschiedenis