Nassaudag Breda

20 mei 2024

Nassaudag Breda

Op pinkstermaandag vindt de jaarlijkse Nassaudag plaats in Breda! Ga erop uit op maandag 20 mei. Ontdek meer over de Bredase Nassaus, vanaf het Kasteel tot ons museum: er is genoeg te doen! Hieronder zie je waar je ons tegenkomt.

Pak je Nassau-fotomoment

Locatie: het Kasteel van Breda (KMA)

Poseer als Mencía of Hendrik III voor het Kasteel! Graaf Hendrik III van Nassau en zijn echtgenote Mencía de Mendoza staan levensgroot op het Kasteelplein. Kruip in huid van dit powerkoppel en poseer voor het Kasteel.

WINACTIE:Deel de foto op Instagram en tag @stedelijk_museum_breda om kans te maken op een gratis familierondleiding met toegang tot het museum!

Ramen van Tom Heerschop

Locatie: Nieuwe Veste

Tijdens Nassaudag is kunstenaar Tom Heerschop (1972, Bussum) aanwezig en vertelt hij over ‘Raamwerken’. Dit kunstwerk werd in 2023 in opdracht van Stedelijk Museum Breda gemaakt voor de door CrossArts georganiseerde manifestatie SPEEL!. In de zomer van 2023 hebben museumbezoekers samen met de kunstenaar de ramen ingekleurd.

‘Raamwerken’ is in glas-in-loodstijl gemaakt en vertelt de geschiedenis van het vroegere Speelhuis en de Nassaus. In de tekeningen komen de verhalen met oneindig veel details tot leven. De ramen zetten je aan het denken over maatschappelijke thema’s en persoonlijke gebeurtenissen.

Reproducties van de ‘Raamwerken’ zijn op Nassaudag te zien op de binnenplaats van Nieuwe Veste.. De originelen bevinden zich in de collectie van Stedelijk Museum Breda.

Volg het Nassau Familiespoor

Locatie: Stedelijk Museum Breda

Op 13 punten in de tentoonstelling De Nassaus van Breda zijn stops, plekken waar je iets meemaakt, doet en leert. Laat je tekeningen tot leven komen! Met de stempelkaart verzamel je de stadsbewoners die je wijzer maken over hun leven. Zo kom je meer te weten over de Bredase Nassaus en hoe zij hun leven leidden. Je krijgt een indruk hoe Breda er in hun tijd uitzag en natuurlijk vertellen we je het beroemde verhaal van het Turfschip. Lees hier meer.

Ontwerp je eigen familiewapen

Locatie: Stedelijk Museum Breda

In het museumcafé kun je je eigen familiewapen ontwerpen. Wat staat er in jullie familiewapen? Van welk dier houden jullie? Welke kleur(en) passen bij jouw familie? Wat doen jullie als familie heel graag? Welke hobby’s hebben jullie? Zijn er planten die jullie mooi vinden?

Na je bezoek aan het museum heb je vast genoeg inspiratie, want vanaf 13 mei is in de vaste tentoonstelling De Nassaus van Breda een bijzonder boek van graaf Engelbrecht II te zien. In het ‘Wapenboek Nassau-Vianden’ staan tekeningen van de familiewapens van zijn voorouders.

Tentoon­stellingen

Tamara Muller – Face me, Play me, Be me
Vanaf 1 juni t/m 5 jan 2025

Tamara Muller – Face me, Play me, Be me

Nieuwe aanwinsten
Vanaf 1 juni t/m 5 jan 2025

Nieuwe aanwinsten

De Lusten van Engelbrecht
t/m 25 augustus 2024

De Lusten van Engelbrecht

De Nassaus van Breda
Vaste tentoonstelling

De Nassaus van Breda

José Maria Capricorne – Moederboom
t/m 20 mei 2024

José Maria Capricorne – Moederboom

Mathieu Meijers en studio KASBOEK – Weerschijn
t/m 20 mei 2024

Mathieu Meijers en studio KASBOEK – Weerschijn

Ambitie & Verlangen
Vaste tentoonstelling

Ambitie & Verlangen