Op dit moment is het museum gesloten. Dat heeft alles te maken met de renovatie van de vloeren en de herinrichting van de zalen. Lees er alles over »

Collectie

In Stedelijk Museum Breda kom je alles te weten over de stad. Je ziet de highlights van wat het museum in ruim honderd jaar voor je verzameld heeft. Daarbij hoort ook kunst van nu. Zo ontdek je meer over het leven in de stad toen en over wat er nú leeft. Verrassend herkenbaar! Lees wat je kunt zien en doen in het museum en welke collecties we beheren. 

Stedelijk Museum Breda komt voort uit het Breda's Museum en MOTI, Museum of the Image. Daardoor kijk je je ogen uit: je ziet de ontwikkeling in en om de stad én prachtige (moderne) kunstwerken.

Nu in het museum
Bekijk actuele (en eerdere) tentoonstellingen en ontdek welke tentoonstellingen je kunt verwachten. 

Speciaal voor gezinnen met kinderen
Ontdek samen met je kind Stedelijk Museum Breda. Maak samen een speciale historische wandeling of laat je kind zelf op ontdekkingstocht gaan met hun eigen speurtocht. Bekijk de verschillende opties.

Deze collecties horen bij het museum
Stedelijk Museum Breda beheert erfgoed van verschillende mensen en organisaties. Samen laten zij Breda aan je zien, vanuit verschillende perspectieven. Een voorbeeld van collecties die we beheren vind je onderaan deze pagina.

Collecties online bewonderen
We werken hard aan de digitale ontsluiting en toegankelijkheid van onze collecties. Een deel kun je al zien, via Brabants Erfgoed. Zo kun je ook online de schatten van Stedelijk Museum Breda bekijken, bijvoorbeeld voor wetenschappelijk onderzoek.

Collectie
 • Collectie Stichting ’t Armkinderhuys en het Arme Weeshuys der Kercken

  Dit geeft een mooi beeld van de Bredase weeshuizen in de zeventiende eeuw.

 • Collectie Jean Bergé

  Jan Bergé was eigenaar van een bekende Bredase modewinkel. Hij verzamelde prachtige foto’s, historische kaarten en kleding. 

 • Collectie Stichting Bisschoppelijk Museum

  Allerlei voorwerpen uit kerken en kloosters in het bisdom Breda, van West-Brabant tot Zeeland. Aangevuld met aangekochte stukken en legaten.

 • Collectie Stichting Hamers IJsebrand

  Deze religieuze voorwerpen (zoals relieken) vullen de collectie religieuze kunst en cultuur aan.

 • Collectie Gemeente Breda

  Kunstwerken en voorwerpen die een beeld geven van de geschiedenis van Breda.
  Voor de ontwikkeling en het beheer van deze collectie werken we samen met het Stadsarchief Breda .

 • Collectie Inbev Nederland BV

  Reclamemateriaal en voorwerpen die geschiedenis van de brouwerij-industrie in Breda laten zien.

 • Collectie MOTI

  Deze collectie is ontstaan toen MOTI nog het Graphic Design Museum heette. Inmiddels heeft de collectie zich ontwikkeld richting hedendaagse digitale kunst. We werken hiervoor samen met Stedelijk Museum Amsterdam.

 • Collectie Stichting Niel Steenbergen

  We hebben werk van kunstenaar Niel Steenbergen en van tijdgenoten uit de Bredase Kunstkring in bruikleen.

 • Collectie Vereniging Vrienden Stedelijk Museum Breda

  De Vrienden verzamelen voor ons objecten en kunstwerken die te maken hebben met het erfgoed van Breda en de Baronie (historisch land rond de stad). Zij deden een aantal bijzondere aankopen in het verleden en doen dit nog steeds.  

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief