De collectie

De collectie

Van schilderijen, edelsmeedkunst en kleding uit vervlogen tijden tot hedendaagse beeldende kunst: het museum beheert meer dan 60.000 objecten. 
Meer weten over de historische collectie? Op Brabantserfgoed.nl kun je de museumverzameling online bekijken. Bekijk hier

Geschiedenis

In 1903 opent het Stedelijk Museum voor Geschiedenis en Oudheidkunde in Breda de deuren. Het draait er om stadsgeschiedenis. In 1932 komt de collectie van Stichting Bisschoppelijk Museum erbij. In de jaren erna zijn er meer instellingen, eigenaren en kunstenaars uit de regio die hun objecten (in beheer) aan het museum overdragen.
Sinds 2017 is de locatie van Stedelijk Museum Breda het oude gasthuis. Met de vaste en tijdelijke tentoonstellingen komt de wereld van Breda in heden en verleden tot leven. 

Bruikleenaanvragen

Bruikleenaanvragen moeten ten minste zes maanden voor de gewenste aanvangsdatum ingediend te worden. Stuur graag tijdig een mail aan info@stedelijkmuseumbreda.nl, voorzien van de motivatie, tentoonstellingsplan, objectnummers, tentoonstellingsduur en een facility report.

Wij onderschrijven als museum de uitgangspunten van de werkgroep Slimmer Lenen en Code Bruikleenverkeer.

Fotomateriaal

Een afbeelding van een object uit de collectie aanvragen? Stuur daarvoor een e-mail naar info@stedelijkmuseumbreda.nl. Vermeld de reden van de aanvraag, en het objectnummer van de gevraagde afbeelding.

Hedendaagse beeldende kunst

De collectie hedendaagse beeldende kunst (1960-nu) van Stedelijk Museum Breda bestaat uit circa 800 kunstwerken. De kunstenaars hebben allemaal een link met de stad Breda. Ze zijn er geboren, hebben er gestudeerd, gewoond, gewerkt, óf maken werk waarbij stad en inwoners het uitgangspunt vormen. De hier uitgelichte werken vormen een dwarsdoorsnede in tijd en soort werk.