Op dit moment is het museum gesloten. Na de vloerrenovatie werken we nu
aan de herinrichting van de zalen. Gelukkig is het einde in zicht: op 13 mei kun
je hier terecht voor een nóg mooier museum! Lees er alles over »

Bezoek Breda

Ben je een weekendje in Breda? Of woon je in de omgeving? Start je bezoek aan de stad aankomend voorjaar bij Stedelijk Museum Breda. Drink een kop koffie in onze Espressobar, bezoek de overzichtstentoonstelling van beeldend kunstenaar Ruud van Empel en de nieuwe vaste tentoonstellingen De Nassaus van Breda - Kasteel, stad en land en Ambitie en Verlangen - Breda in de 19e eeuw. Sla ook de projectruimte niet over waar we onder meer de samenwerkingsprojecten uit het NEXT-programma tonen. Daarna loop je vanuit het museum zo de eeuwenoude binnenstad in. Lees onze tips. 

Tip #1: station Breda
Als je met de trein reist, zie je bij het uitstappen direct de eerste bezienswaardigheid: station Breda. Dit indrukwekkende gebouw is ontworpen door architect Koen van Velsen en het won in 2017 de prijs Beste Gebouw van Nederland. 

Tip #2: stadspark Valkenberg
Stadspark Valkenberg mag je niet missen. Handig: als je vanuit het station naar Stedelijk Museum Breda loopt, wandel je daar doorheen. Het stadspark was tot 1812 de kasteeltuin van de heren van Breda, de bestuurders van het gebied rondom de stad. Aan de rand van het park stond een valkenhuis voor de valkenjacht van de kasteelbewoners en hun gasten. In het kasteel zit nu de Koninklijke Militaire Academie, die is niet toegankelijk voor publiek, maar de bijbehorende tuin wél.

Tip #3: T-huis
In die kasteeltuin stond ook een theehuis dat alleen voor gasten van de edelen toegankelijk was. Nu staat er een moderne variant hiervan: het T-huis. Een glazen kubus, ontworpen door John Körmeling. De moderne, kleurrijke uitstraling vormt een mooi contrast met het historische park.

Tip #4: vuurtoren van Aldo Rossi
Bij het park zie je een vuurtoren, een kunstwerk van de Italiaanse kunstenaar Aldo Rossi. Hij exposeerde ooit in het pand waar Stedelijk Museum Breda nu is gevestigd. Het kunstwerk heet 'The Lighthouse' en heeft een werkende lamp. 

Tip #5: Boschstraat
Het museum staat in een straat met een rijke historie. Hier vind je dertien rijksmonumenten, waaronder het pand waarin Stedelijk Museum Breda zit. En op nummer 35 zie je bijvoorbeeld een pand met daarop de naam Olyton, die naam duikt al op in 1500. Rond het museum zijn volop unieke winkels en sfeervolle cafés en restaurants te vinden.  

Tip #6: Blind Walls Gallery
Blind Walls Gallery is het museum op straat. Ruim 90 muurschilderingen, gemaakt door (inter)nationale kunstenaars, verbeelden de verhalen van Breda. Elke schildering vertelt een verhaal: over een burgemeester met leeuwenmoed, de verloren schatten van Vincent van Gogh en de mooiste duif van Breda. Boek een rondleiding met een van onze gidsen of ga zelf op pad met onze web-app.  Meer info www.blindwalls.gallery In het museum kun je de gratis Blind Walls Gallery plattegrond ophalen.


Tip #7: wandeling door de binnenstad
Breda kreeg in 2017 de prijs Beste Binnenstad van Nederland. En als je een wandeling door de binnenstad maakt, begrijp je direct waarom. Verken de oude verdedigingswerken lopend óf met een bootje. Beklim de toren van de eeuwenoude Grote Kerk. Of bezoek het Begijnhof dat al meer dan 750 jaar bestaat. 

Tip #8: kunst en cultuur
De expositieruimte van Club Solo ligt op loopafstand van Stedelijk Museum Breda. Club Solo is een kunstenaarsinitiatief voor Nederlandse en Belgische kunstenaars. Je maakt hier op een laagdrempelige manier kennis met Nederlandse en internationale beeldende kunst. Ook dichtbij: het Chassé Theater. Volop keus!

Tip #9: festivals
Breda heeft een volle festivalagenda. Denk aan BredaPhoto, het Breda Jazz Festival en Graphic Matters. Bekijk het complete overzicht via de website van Breda Marketing.

Bezoek Breda
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief