New Canterbury Tales

t/m 22 oktober

New Canterbury Tales

Verhalen uit de toekomst

Kom de toekomst verkennen in museumruimte Next! Je huis heeft een eigen persoonlijkheid en eist een eigen naam. De bomen hebben recht van spreken en klagen over droogte. Een gezondheidsmeter houdt de gezondheid van je hele familie bij op een groot dashboard, waar je als puber helemaal niet blij mee bent. En in wetten en regeltjes geloven we niet meer; conflicten lossen we als gemeenschap op.

Een greep uit de verhalen van het project The New Canterbury Tales, die een klein stukje van het dagelijks leven van een bewoner in de fictieve stad New Canterbury in 2070 vertellen. Hier ben je welkom om samen met ons het leven in de toekomst verkennen. Maak kennis met Jack, Catriona, Mariko en andere bewoners uit 2070, doe mee met de workshops en loop binnen als er wordt gewerkt. De entree voor museumruimte Next is gratis, dus stap binnen in 2070!

The New Canterbury Tales is als onderzoeksproject gestart vanuit de onderzoeksgroep Duurzaam Gebouwde Omgeving van Avans Hogeschool. De uitkomsten liggen niet vast en het project is daarmee een spannend onderzoek om de denkbeelden over de toekomst te verkennen en wie weet alvast ‘zaadjes’ te planten voor een leefbare toekomst.

Partners van Stedelijk Museum Breda bij dit project zijn Avans Hogeschool, Cambridge School of Art, Stichting KOP en gamebedrijf Zerow. Het project is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiering van Click-NL.

 

Lees hier meer over The New Canterbury Tales


De titel ‘The New Canterbury Tales’ is geïnspireerd op Geoffrey Chaucer’s boek ‘The Canterbury Tales’ een 14e eeuwse verzameling verhalen van mensen op weg naar de Engelse stad Canterbury. Het New Canterbury van dit project is een fictieve plek in Schotland op de plek waar nu het kleine stadje Golspie ligt.


Stap in de wereld van 2070 met dagelijks:

  • (Video)beelden en verhalen uit New Canterbury 2070 door onderzoeker Nina Kramer;
  • Reimagining Breda 2070 - verbeeldingen van jongeren; resultaat van workshops met kunstenaars Maarten Bel en Kate Studley;
  • Prototypes van voorwerpen uit 2070 door studenten Communicatie en Multimedia Design;
  • Werkplek met leestafel, inspiratiewand, gastenboek, waar je ook jouw ideeën kwijt kunt.


Highlights:

Tussen 22 september en 22 oktober kun je in museumruimte Next ook terecht voor een afwisselend programma. Bezoekers zijn van harte welkom om hier van alles over het project te weten te komen, in gesprek te gaan met de makers, mee te doen aan workshops en eigen ideeën uit te wisselen.

Bijzonder onderdeel is de Grand Hearing. Tijdens deze workshop organiseren we een hoorzitting over een conflict in de fictieve stad New Canterbury in 2070. Het draait er niet om wie gelijk heeft, maar waar inwoners elkaar vinden. Ook gaat het erom of er bij dit conflict schade wordt ondervonden door de inwoners en zo ja, hoe dit goed gemaakt kan worden. Je kunt je hiervoor opgeven via email frederique@stedelijkmuseumbreda.nl tot maximaal de vrijdag van tevoren. Voor deelnemen op de publieke tribune hoef je je niet van tevoren aan te melden.

Tijdens de future scenario workshop worden aan de hand van verschillende thema’s en invloeden mogelijke toekomstscenario’s verkend. Vervolgens wordt er gekeken welke uitkomsten daarvan nu al van toepassing zijn.

Bij de spelworkshops ‘Verhalen voor de toekomst’ denk je mee met spelontwerper Antoin Linssen van game bedrijf Zerow mee of speel je het spel.

Bekijk hier het programma van dag tot dag en hoe je je aanmeldt.


Beeldmateriaal van dit project is onder andere gemaakt met AI image generator Midjourney en Metahumans en dient ter inspiratie.