Bredase Maand van de Geschiedenis 2023: Eureka!

15 oktober in het museum

Bredase Maand van de Geschiedenis 2023: Eureka!

Op zaterdag 30 september is de feestelijke opening van De Bredase Maand van de Geschiedenis. Daarna is er een maand lang een afwisselend programma op verschillende locaties aansluitend bij het thema van 2023: Eureka!

Eureka is een Grieks woord en het betekent 'Ik heb het gevonden'. Het is daarmee een blijde uitroep na het vinden van een oplossing voor een moeilijk denkprobleem. Deze uitroep wordt gelinkt aan de Griekse geleerde en wiskundige Archimedes (287-212 v Chr.). Als een voorwerp in het water zakt stijgt het water. En zo bedacht hij dat voorwerpen, van hetzelfde materiaal en hetzelfde gewicht ook dezelfde hoeveelheid water verplaatsen. ’Ik heb 't gevonden!’, riep hij. Maar dan in het Grieks: ‘ Eureka!’

Maand van de Geschiedenis in het museum #1

Op zondag 15 oktober 2023 kun je in het museum terecht voor een interessante activiteit: 'De droom van de androïde', een lezing met film en live muziek.

Het thema Eureka! is aanleiding om een programma te organiseren rondom de 19-de-eeuwse Bredase uitvinder: C.J. van Oeckelen. Een bijzonder verhaal dat in 2019 is verfilmd onder de titel ‘ De droom van de androïde’ door Leo van Maaren en Frank Herrebout.

In de jaren dertig van de negentiende eeuw maakt de Bredase uitvinder Cornelis Jacobus van Oeckelen in het diepste geheim zijn androïde klarinetspeler. Een musicerende robot eigenlijk. Hij gaat ermee op tournee door Nederland, Nederlands-Indië en de Verenigde Staten. Van Oeckelen zou daar uiteindelijk in 1865 volkomen berooid aan zijn einde komen.

De film wordt deze middag vertoond en regisseur Leo van Maaren geeft een inleiding waarbij hij op de achtergrond van dit bijzondere verhaal ingaat. Omdat de klarinet een belangrijke rol speelt bij de uitvinding van Van Oeckelen is live muziek van een klarinetkwartet onder leiding van Pieter Zwaans.

Wanneer: 15 oktober 14.00 – 15.30 uur

Voor wie: volwassenen

Entree: museumentree

Maand van de Geschiedenis in het museum #2

Tijdens twee weekenden, zaterdag 21 & zondag 22 en zaterdag 28 & zondag 29 oktober, wordt de film ‘De droom van de Androïde’ doorlopend vertoond. Duur: 25 minuten.

Het complete programma van de Bredase Maand van de Geschiedenis vind je vanaf 30 september hier.


Credits beeld: collectie: John Gaughan, foto: ©Robert Sebree