De Klokkenmaker van Breda

Diverse zondagen

De Klokkenmaker van Breda

Torenmodel met werkend carillon

De ‘klokkenmaker van Breda’ Joost Jongerius stelt op een aantal zondagen per jaar het uurwerk van het carillon in werking. Daarna klinken elk kwartier de sfeervolle carillonklanken in het museum.

Torenmodel met werkend carillon

Sta oog in oog met een metershoog schaalmodel van de Grote Kerk. Al eeuwen is de kerk het herkenningsteken van de stad, maar hij heeft er niet altijd hetzelfde uitgezien: bij een flinke brand in 1694 stort de toren in.  Die is weer opgebouwd, maar niet zoals-ie daarvoor was. Dankzij dit bijzondere schaalmodel dat zo’n 25 jaar voor brand is gemaakt, weten we nog goed hoe de toren er ooit uitgezien heeft.

Wat klonk er eigenlijk vanaf de vele beiaarden in de Lage Landen in de 17e en 18e eeuw?

Daarover is relatief veel bekend. Het programmeren van carillons is een precies klusje: ook nu nog kost het maken van 2,5 minuut muziek in de Grote Toren een hele dag. Daarom werden melodieën opgeschreven in zogenaamde ‘versteekboeken’, in archieven zijn er daarvan nog een heel aantal te vinden – helaas niet van Breda, maar wel van carillons in deze contreien, zoals die van Antwerpen.

Voor het torenmodel is uit deze historische verzameling een repertoire samengesteld, met hulp van stadsbeiaardier Paul Maassen, onderzoeker Carl van Eyndhoven en expert Arie Abbenes. Na het stemmen van de bellen klinken nu deze 17e- en 18e-eeuwse melodieën die waarschijnlijk ook toen vanaf de Bredase toren te horen waren:


🎵 elk hele uur: bergamaske
🎵 om kwart over: Bredaas biertje
🎵 elk halve uur: Ik zag Cecilia komen

Praktische informatie 
  • Data:
    Zondag 14  september 
    Zondag 26 oktober 
  • Tijd:
    Joost Jongerius, klokkenmaker van Breda, is rond 12.00 uur aanwezig. Zodra hij er is, start het klokkenspel automatisch – meestal kort na twaalven. Het carillon speelt elk kwartier een andere melodie en loopt door tot zeker 17.00.
  • Kosten: Je betaalt enkel de reguliere entreekosten.

Plan je bezoek