(Un)Locked

t/m 28 maart 2021

(Un)Locked

Kunst in isolement

De coronacrisis maakt van 2020 een jaar dat we niet snel zullen vergeten. In maart komt het leven plotseling tot stilstand. Ongemak, angst, onzekerheid, eenzaamheid en verlies, vatten in slechts enkele woorden samen wat de huidige Covid-19 pandemie met ons deed en nog steeds doet. Dagelijkse routines vielen weg en oude patronen werden los gelaten. De nieuwe situatie dwingt mensen om hun leven onder de loep te nemen en meer focus te leggen op datgene wat nu eigenlijk echt belangrijk is. Er is meer aandacht voor de kleine dingen en de naaste omgeving wordt herontdekt en meer gewaardeerd. Tegelijk is het een periode waarin wordt gezocht naar andere mogelijkheden en nieuwe kansen.

Solitair wordt solidair

Hoewel het kunstenaarschap vaak een solitaire bezigheid is, ondervonden ook kunstenaars veranderingen in hun leven en werk ten gevolge van de eerste lockdown in maart. De voor deze tentoonstelling geselecteerde Bredase kunstenaars verbeelden hun ervaringen tijdens deze bijzondere periode en daarmee de ervaringen van velen. Ze documenteerden gebeurtenissen in de samenleving of legden hun persoonlijke omstandigheden vast. Gedwongen door de lockdown-beperkingen zochten ze nieuwe strategieën om werk te maken: in hun directe omgeving, in de natuur, met alternatieve media of nieuwe methoden. Sociale media worden daarbij steeds belangrijker als plek om zich tot de ander te verhouden. De diversiteit van het getoonde werk in (Un)Locked maakt het mogelijk om er voor iedereen iets in te herkennen. Zo bewijst de tentoonstelling ook hoe belangrijk kunst is, juist nu - om te delen, te verbinden en troost in te vinden.

In het werk van de deelnemende kunstenaars zijn vijf thema’s te onderscheiden. En sommige werken passen in meerdere thema’s tegelijk.

Documenteren

Tijdens de eerste lockdown documenteerden kunstenaars hun beleving van de gebeurtenissen. Een mooi voorbeeld hiervan is het werk van Noortje Haegens die elke dag een foto nam van het uitzicht uit een raam in het trappenhuis van haar flat.

Experimenteren

De lockdown zorgde voor beperkingen in het dagelijkse functioneren. Voor veel kunstenaars betekende dit zoeken naar nieuwe manieren om werk te maken. Het zorgde ervoor dat zij aan de slag gingen met een ander medium dan ze gewend zijn of kozen voor een andere werkwijze. Suzanne Jongmans bijvoorbeeld, die nu ze niet langer in de gelegenheid was om met modellen te werken, daarom zichzelf als model gebruikte.

(Terug naar de) natuur

Doordat de bewegingsvrijheid enorm is ingeperkt tijdens de lockdown ontdekten velen hun eigen buurt (opnieuw). Met name de natuur in de directe omgeving werd een plek voor uitstapjes en ontspanning. Ageeth Boermans legde in haar schilderijen de mooie plekken in de natuur vast die ze op haar dagelijkse hardlooproute tegenkwam.

Delen en verbinding

Het internet werd de manier om met elkaar in contact te blijven en te steunen. Niet eerder werd zo duidelijk hoe afhankelijk we zijn geworden van technologie. Vanwege de sluiting van de instellingen werd het internet de plek om bezoekers via digitale openingen en rondleidingen bij tentoonstellingen te ontvangen. Iris Bouwmeester deelde gedurende 72 dagen 64 tekeningen op Facebook waar enthousiast op gereageerd werd door haar volgers.

Troost

Voor veel mensen vormt kunst een mogelijkheid om te ontsnappen aan de soms angstige en onzekere werkelijkheid. Maar kunst kan ook troost brengen in de herkenning van de gedeelde ervaring. Bodil Havermans legde haar eigen ervaringen met gedwongen thuiszitten vast in een videoproject.

Niet voor iedere kunstenaar gaat zonder meer op dat de coronaperiode een productieve tijd is geweest. Voor veel kunstenaars was (en is) het een onzekere periode, waarin inkomsten zijn weggevallen. Vanuit dit oogpunt is het daarom van groot belang kunstenaars te steunen in deze tijden.

Aan (Un)Locked - Kunst in isolement werkten mee:
Ruth de Vos (curator tentoonstelling) en beeldend kunstenaars: Noortje Haegens, Iris Bouwmeester, Josine Vissers, Lise Sore, Suzanne Jongmans, Bodil Havermans, Jacqueline Baselier, Pim Steinmann, Ageeth Boermans en Wouter van der Giessen

SBK Kunstuitleen & Galerie Breda ontwikkelde rondom (Un)Locked een satelliettentoonstelling met werk vanJudith Kuipers, Ageeth Boermans, Toon Joosen, Wiesje Peels en Trijntje Keijser.