Gesloten, morgen weer open vanaf 11:00

Voor gezinnen

Herfstvakantie programma 

Sprookje van Dongen (voor kinderen 4 t/m 7 jaar)


Praktische info:
Woensdag 16 oktober 13:00 tot 14:30 uur in de tentoonstelling De heks van Dongen en Dongen Revisited

Er was eens een dorp, niet ver hier vandaan. Het lag tussen de zandvlakte en het bos. Het dorpje heette Dongen. Men zegt dat het een magische plek was en zelfs dat er heksen woonden…

Je gaat op sprookjestocht door de tentoonstelling De heks van Dongen en ontdek samen met een museumdocent het sprookjesachtige Dongen uit de 19e eeuw. Aan het eind ga je op de foto met een echte heksenbezem!

Deelname voor kinderen is gratis. Tijdens het programma wordt verwacht dat ouders/verzorgers in het museum blijven. De (nieuwe) shop/espressobar is gratis toegankelijk, net als projectruimte NEXT. De tentoonstellingen zijn te bezichtigen na betaling van het reguliere tarief.

Er hoeft niet van te voren te worden gereserveerd, maar dit kan wel, via cultuurintrobreda.nl 

Afbeelding onder v.l.n.r.: August Allebé, Boerenmeisje bij een waterput1869, olieverf op paneel. Collectie Vereniging Vrienden Stedelijk Museum Breda. Rechter beeld: Ruud van EmpelStudy in Green #8, cibachrome, 2003. Privé collectie

Doorlopend familieprogramma:
Het sprookje van Dongen

Voor kinderen (en hun ouders of grootouders) hebben we speciaal een sprookjesboek gemaakt bij de tentoonstelling De heks van Dongen. Het boek kun je ophalen bij onze receptie, vervolgens ga je zelf op zoek naar allerlei sprookjesachtig facetten in de tentoonstelling. Na afloop krijgen kinderen een klein cadeautje.

Het magische bos

Op de foto als vliegende heks? Dat kan! In de foyer beneden hebben we een fotoplek gemaakt waar je op de foto kunt in een magisch bos. De set is helemaal compleet met professionele verlichting en kruisjes op de vloer waar het statief kan staan.
Doe mee en deel je foto online met #stedelijkmuseumbreda en #deheksvandongen.

Tevens vind je in de foyer een zoekwand waar van alles op te vinden is. En er is een tafel met werkbladen van een doolhof, zoek de tien verschillen en een magisch kruiswoordpuzzel.

Zien we je daar?


Herfstvakantieprogramma voor kinderen:

Zij/Hij?Jij! (voor kinderen 8 t/m 12 jaar)

Woensdag 16 oktober, donderdag 17 oktober en vrijdag 18 oktober 13.00u tot 14.30 uur in NEXT, projectruimte van het museum

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Deze hele maand plaatsen we het vraagteken achter het landelijke thema Zij/Hij en bieden we een uitgebreid programma. Speciaal voor kinderen hebben we een herfstvakantie programma dat in het teken staat van dit thema. Is iedereen alleen maar ‘zij’ of ‘hij’, of bestaat er ook iets tussenin? En wat maakt iemand eigenlijk een ‘echte zij/hij’? De fabulous dragqueen Miss Abby OMG zal rondleiden door de tentoonstelling ZIJ/HIJ?

Je leert Maria van Antwerpen kennen, die al in de 18de eeuw als mannelijke soldaat door het leven ging en je kunt ontdekken hoe het voelt om eens héél anders rond te lopen dan je gewend bent! 

Samenwerking
Geschiedenis schrijf je samen. We organiseren de Maand van de Geschiedenis mét de stad en voor de stad. Dit jaar zijn we trots op de samenwerking met Stichting BO, de KMA/het Ministerie van Defensie en Blind Walls Gallery. Voor het volledige Maand van de Geschiedenis programma klik hier.  www.maandvandegeschiedenis.nl

Miss Abby OMGOverig aanbod:

Kunstkijkpuzzel (4 tot 7 jaar) 

Voor de jongste museumbezoeker is er de Kunstkijkpuzzel. Kinderen krijgen een kijk-kaart en gaan op zoek naar beeld- en associatiefragmenten in de tentoonstelling De Collectie. Een paar werken zijn uitgelicht. De kinderen leren goed te kijken waar het beeld bij hoort. Als ze alle kunstwerken hebben gevonden kunnen ze bij de receptie een cadeautje ophalen. 

Kunstkijkroute (8 tot 14 jaar)

Een speurtocht door het hele museum. Kinderen kiezen zelf werken uit de tentoonstellingen en gaan die onderzoeken. Op zoek naar een schilderij, film, standbeeld, portret, foto of kostuum ontdekken kinderen de historische voorwerpen en kunstwerken in het museum. Ze krijgen bij de receptie een do-it-yourself boekje met vragen en opdrachten die aansluiten bij de uitgekozen werken. Ze ontdekken zo het hele museum en maken daarbij kennis met de thema’s van de tentoonstellingen.

Nassauwandeling (voor gezinnen)

Een speurtocht door zowel het museum als het centrum van Breda. Filips Willem, de oudste zoon van Willem van Oranje, is door Filips II ontvoerd en hij houdt hem gegijzeld aan het Spaanse hof. Stiekem neemt hij contact op met zijn vader en laat geheime codes achter.

Bij de receptie kun je een speurtocht meenemen met vragen en opdrachten bij verschillende objecten in het museum en de stad. Door de vragen te beantwoorden verzamel je de codes die Filips Willem heeft verspreid. Volg de route en kom daarna terug in het museum om de code die je hebt gevonden te kraken. Heb je de geheime locatie van Filip Willem gevonden? Dan krijg je bij de balie een cadeautje.