Gesloten, morgen weer open vanaf 11:00

Voor gezinnen

Het sprookje van Dongen

Voor kinderen (en hun ouders of grootouders) hebben we speciaal een sprookjesboek gemaakt bij de tentoonstelling De heks van Dongen. Het boek kun je ophalen bij onze receptie, vervolgens ga je zelf op zoek naar allerlei sprookjesachtig facetten in de tentoonstelling. Na afloop krijgen kinderen een klein cadeautje.

Het magische bos

Op de foto als vliegende heks? Dat kan! In de foyer beneden hebben we een fotoplek gemaakt waar je op de foto kunt in een magisch bos. De set is helemaal compleet met professionele verlichting en kruisjes op de vloer waar het statief kan staan. Doe mee en deel je foto online met #stedelijkmuseumbreda en #deheksvandongen.

Tevens vind je in de foyer een zoekwand waar van alles op te vinden is. En er is een tafel met werkbladen van een doolhof, zoek de tien verschillen en een magisch kruiswoordpuzzel. Zien we je daar?

Kunstkijkpuzzel (4 tot 7 jaar) 

Voor de jongste museumbezoeker is er de Kunstkijkpuzzel. Kinderen krijgen een kijk-kaart en gaan op zoek naar beeld- en associatiefragmenten in de tentoonstelling De Collectie. Een paar werken zijn uitgelicht. De kinderen leren goed te kijken waar het beeld bij hoort. Als ze alle kunstwerken hebben gevonden kunnen ze bij de receptie een cadeautje ophalen. 

Kunstkijkroute (8 tot 14 jaar)

Een speurtocht door het hele museum. Kinderen kiezen zelf werken uit de tentoonstellingen en gaan die onderzoeken. Op zoek naar een schilderij, film, standbeeld, portret, foto of kostuum ontdekken kinderen de historische voorwerpen en kunstwerken in het museum. Ze krijgen bij de receptie een do-it-yourself boekje met vragen en opdrachten die aansluiten bij de uitgekozen werken. Ze ontdekken zo het hele museum en maken daarbij kennis met de thema’s van de tentoonstellingen.

Nassauwandeling (voor gezinnen)

Een speurtocht door zowel het museum als het centrum van Breda. Filips Willem, de oudste zoon van Willem van Oranje, is door Filips II ontvoerd en hij houdt hem gegijzeld aan het Spaanse hof. Stiekem neemt hij contact op met zijn vader en laat geheime codes achter.

Bij de receptie kun je een speurtocht meenemen met vragen en opdrachten bij verschillende objecten in het museum en de stad. Door de vragen te beantwoorden verzamel je de codes die Filips Willem heeft verspreid. Volg de route en kom daarna terug in het museum om de code die je hebt gevonden te kraken. Heb je de geheime locatie van Filip Willem gevonden? Dan krijg je bij de balie een cadeautje.