Nu geopend tot 17:00

Shop & Espressobar


Shop 
Meteen bij binnenkomst vind je links de museumshop die gratis te bezoeken is. Je treft er allerlei unieke en leuke cadeau- en designartikelen, en iets voor iedere portemonnee. We verkopen onder meer kunstboeken, ansichtkaarten, porselein en keramiek en vrolijke en leerzame cadeautjes voor kinderen. Kom eens een kijkje nemen! We adviseren je graag.

Nieuw
Nieuw in het assortiment zijn de prenten van illustrator Melanie Drent, die allemaal over Breda gaan. Ook maakte Drent de illustraties voor het boek 'Bredase Volksverhalen' van Naomi Jansen, dat we eveneens verkopen. In dit boek worden oude regionale sagen, legendes en andere vertellingen in een modern jasje gestoken, om lekker weg te lezen voor jong en oud.

Goed nieuws voor alle hulpsinterklazen: onze shopsale is gestart. Bezoek de winkel en shop een mooi designer cadeau met korting.


Espressobar gesloten
Onze espressobar is, net zoals alle andere eet- en drinkgelegenheden, tot nader order gesloten. De shop is wel geopend.

Praktisch 
De openingstijden van de shop zijn gelijk aan die van de rest van het museum. 

Schilderij 
In deze ruimte hangt een levensgrote kopie van het wereldberoemde schilderij De overgave van Breda van de Spaanse schilder Diego Velázquez aan de wand. Het origineel hangt in het Prado Museum in Madrid. De bijnaam van het werk ‘Las Lanzas’ dankt het schilderij aan de lange lansen. Velázquez portretteerde zichzelf rechts van het paard.

Op het schilderij overhandigt Justinus van Nassau de sleutel van de stad aan de Spaanse legeraanvoerder Spinola. Op 2 juni 1625 eindigt daarmee het wurgende beleg dat acht maanden heeft geduurd. Het is de laatste grote overwinning van de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog.

De kopie in het café werd geschilderd door Kees Maks, een leerling van George Hendrik Breitner. Hij werkte in 1903 acht maanden lang in het Prado. Om daar niet te veel ruimte in te nemen, moest hij het doek dubbelvouwen. De naad is nog steeds te zien. In 1978 schonk zijn weduwe het schilderij aan de gemeente Breda.