Op dit moment is het museum gesloten. Na de vloerrenovatie werken we nu
aan de herinrichting van de zalen. Gelukkig is het einde in zicht: op 13 mei kun
je hier terecht voor een nóg mooier museum! Lees er alles over »

Indische winter
t/m 13 jan 2019

Indische winter

Festival over Indische iconen in de Nederlandse popmuziek met tentoonstellingen, live optredens, film en gesprekken.

Tentoonstelling

Beleef de Indische winter in Breda!

*Let op: de workshop 'Anklung' is verplaatst naar zaterdag 12 januari van 14 tot 15.30 uur. Aanmelden via info@stedelijkmuseumbreda.nl. Deelname is gratis op vertoon van een geldig museum entreebewijs, alle leeftijden zijn welkom.*
Brandend zand 
van Anneke Grönloh, Ramona van The Blue Diamonds, Sayang é van Massada. Laat de eerste tonen van het nummer horen en bijna iedereen kan wel een stukje meezingen.

De tentoonstelling Indische iconen in de Nederlandse popmuziek is gemaakt in samenwerking met de documentaire Klanken van Oorsprong die inmiddels meer dan 22.000 bezoekers heeft getrokken. Samen vertellen ze het verhaal van Indisch-Nederlandse en Molukse artiesten als The Tielman Brothers, The Blue Diamonds en Anneke Grönloh die een bepalende invloed hebben gehad op de Nederlandse popmuziek. 

The Tielman Brothers, die hun carrière begonnen in Breda, The Hot Jumpers en The Crazy Rockers werden snel populair bij de Nederlandse jeugd. Met de indorock - een eigen variant op de rock ’n roll - veroorzaakten ze een muzikale revolutie. Deze Indische iconen stonden aan de wieg van de jongerencultuur van de jaren ’60. Later kregen ze ook gezelschap van artiesten met een Indische achtergrond zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot. 

Klanken van Oorsprong
De muzikanten delen een gemeenschappelijke geschiedenis van oorlog, het vluchten uit het land van oorsprong, de gedwongen immigratie en het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland. Muziek was voor deze Indische Nederlanders de belangrijkste uitlaatklep.

Indische iconen in Breda
In de tentoonstelling Indische iconen in de Nederlandse popmuziek staan The Tielman Brothers en hun Bredase nazaten centraal. Na aankomst in Nederland nam de familie Tielman haar intrek in een contractpension aan de Baronielaan in Breda. Het eerste optreden van The Tielman Brothers was in 1957 in Stadsschouwburg Concordia aan het Van Coothplein. In Breda en omgeving waren in die periode meer Indische jongeren die een eigen bandje oprichtten, zoals The Rockin’ Teens, The Cookes en The GMC’s.

In het museum zijn naast de originele instrumenten van deze bands, foto- en filmmateriaal en deleted scenes van Klanken van Oorsprong te zien. Daarnaast is er een Indische wall of fame met muziekfragmenten die je met je smartphone kunt beluisteren. 

Programma
Naast de tentoonstelling Indische iconen in de Nederlandse popmuziek worden in Chassé Cinema en Chassé Theater de documentaire Klanken van Oorsprong en een preview van het theaterstuk Indië Monologen vertoond. In poppodium Mezz is een optreden van The Rockin’ Teens. In museumcafé Lanzas verzorgt Astrid Seriese een Anneke Grönloh-tribute (kaartverkoop via receptie van het museum). In Nieuwe Veste, Huize Raffy en het museum worden lezingen, panelgesprekken en workshops georganiseerd. In Nieuwe Veste is ook een tentoonstelling over batik te zien van Sabine Bolk. Kortom: een programma vol muziek, inspiratie en verdieping.


Indische winter is een samenwerking met Cinecitta, Scarabeefilms, Stichting Tong Tong, Klanken van Oorsprong, Chassé Cinema, Indisch Museum, Mezz, Nieuwe Veste, Stadsarchief Breda, Huize Raffy en Gemeente Breda.  

De tentoonstelling Indische iconen in de Nederlandse popmuziek is een samenwerking tussen Stedelijk Museum Breda, Stichting Tong Tong en Klanken van Oorsprong en mede mogelijk gemaakt door Brabant C, Fonds 21, VWS, VSBfonds, vfonds en Gemeente Breda. 

Download hier het programma.

Illustratie: Cyprian Koscielniak

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief