De Vrede van Breda
t/m 3 jan 2018

De Vrede van Breda

De Vrede van Breda - Een spectaculaire zomer in 1667

Tentoonstelling

De ogen van de wereld zijn in de zomer van 1667 gericht op Breda. In de stad onderhandelen dé grootmachten uit die tijd – Engeland, Frankrijk en de Republiek – zes weken lang over vrede. Maar het gaat over meer dan vrede alleen. Handel, macht op zee en koloniën staan op het spel. Ontdek wat het verdrag inhield, waarom de onderhandelingen in Breda waren en wat de roemruchte tocht naar Chatham van Michiel de Ruyter ermee te maken had.

Tweede Engelse Zee-oorlog
De Vrede van Breda maakt een einde aan de Tweede Engelse Zee-oorlog. Het conflict met de Engelsen ontstaat door het grote succes van de Nederlandse driehoekshandel. Slaven worden gekocht in West-Afrika en tewerkgesteld op plantages in Nederlands Guyana. Van de opbrengst van de slaven kopen ze producten als suiker, koffie en cacao, die weer meegaan naar Nederland. De Engelsen kunnen niet tegen deze lucratieve handelswijze op.

Ondertussen in Breda
Terwijl het op zee oorlog is, wordt er in Breda onderhandeld over de vrede. Delegaties van de grootmachten worden ontvangen in Breda. Een grote legermacht zorgt voor de veiligheid. Het inwonertal verdubbelt bijna. Alles wordt uit de kast gehaald om het de gasten naar de zin te maken. De stad krijgt een opknapbeurt en de mooiste particuliere huizen worden vrijgemaakt en luxueus ingericht. Het kasteel is de perfecte plek voor de onderhandelingen.

Het keerpunt
Er zit alleen geen schot in de vredesonderhandelingen. Raadpensionaris Johan de Witt verzint een list: een aanval in het hart van de Engelse vloot moet voor de doorbraak zorgen. Admiraal Michiel de Ruyter vertrekt met zijn vloot naar Londen, maar durft een offensief niet goed aan. Cornelis de Witt neemt daarop het heft in handen. De Engelse vloot wordt bij Chatham tot zinken gebracht of in brand gestoken. Het is het keerpunt voor de onderhandelingen in Breda.

Nieuwsprenten
In de tentoonstelling staan de nieuwsprenten van Romeyn de Hooghe centraal. Deze prenten zorgden ervoor dat het nieuws over de succesvolle onderhandelingen werd verspreid onder de bevolking. Vier striptekenaars en kunstenaars hebben de oude prenten speciaal voor de tentoonstelling opnieuw ingekleurd. Het is een eigentijdse draai aan het oude ambacht van ‘afsetten’. In de zeventiende eeuw was er nog geen kleurendruk mogelijk. Daarom werden prenten en kaarten door zogenaamde ‘afsetters’ ingekleurd.

Opbouw tentoonstelling
Aan de ene kant van de zaal belichten we de vredesonderhandelingen in de stad. Bekijk de originele publicatie van de ratificatie van de Vrede van Breda en maak kennis met de ambassadeurs aan de onderhandelingstafel. Aan de andere kant zie je de tocht naar Chatham: de marinebasis waar de Engelse vloot een enorme slag wordt toegebracht. Neem rustig de tijd voor het uitbundige schilderij van Gerard de Lairesse, het model van het schip van De Ruyter, de 18de eeuwse maquette van Breda en de beeldjes en prenten ter ere van de gebroeders De Witt.

Kunstenaars en ontwerpers
Met werk van o.a. Pieter van Abeele, Jan de Baen, Cornelis van Bergen, Caesar van Everdingen, Joost Halbertsma, Fred de Heij, Romeyn de Hooghe, Jacob Houbraken, F. Jansen, Gerard de Lairesse, Karel van Mander II, Aarnout Nachtegaal, Mathias de Sallieth, Jonas Suyderhoef, Alex Verhaeven, Jorg de Vos.


Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief