Artificial Impressions
5 sep 2018 - 4 feb 2019

Artificial Impressions

Vernieuwende fotografie uit Antwerpen, Breda, Düsseldorf, Helsinki, Londen, Parijs en Tokio

Tentoonstelling

Van de oudste tekeningen in een grot op het Indonesische eiland Sulawesi tot de meesterlijke schilderijen van de Gouden Eeuw: mensen maken al duizenden jaren afbeeldingen. Ook toen ze daarvoor nog geen technische hulpmiddelen hadden.

Met het overkoepelende thema To Infinity and Beyond kijkt BredaPhoto Festival naar de toekomst. Fotografen analyseren ontwikkelingen van vandaag en trekken die door naar morgen – van robotica tot biotechnologie en informatica. Zij gebruiken hun vakmanschap en creativiteit om ons toekomstscenario’s voor te leggen, ons te waarschuwen of om ons stil te laten staan bij wat nu al gaande is.

In Artificial Impressions, de tentoonstelling die BredaPhoto en Stedelijk Museum Breda gezamenlijk presenteren, staat de toekomst van het fotografisch beeld zelf centraal. De fotografen en videomakers zien zichzelf niet als waarnemers van de werkelijkheid die alles natuurgetrouw willen weergeven. Nee, ze gebruiken nieuwe en oude technieken om hun eigen werkelijkheid te creëren. Ze verzamelen beeld uit de oneindige beeldstroom, manipuleren de werkelijkheid, verbeteren die, of gaan juist bewust op zoek naar fouten. 

"Vijf sterren voor het BredaPhoto Festival over toekomst en technologie." "Zeer bijzondere werken die je blijven boeien." - De Volkskrant


Met werk van: 

Jeroen Bocken (BE) 
Celebrated Remedy for the Cure of Disorder Gemanipuleerde beelden zijn haast niet meer van echt te onderscheiden. Dankzij digitale technieken kunnen we in een handomdraai ‘perfecte’ beelden maken, maar wat geven we er voor op? ‘Onze nieuwe digitale wereld is ook abstracter en afstandelijker geworden’, zegt Jeroen Bocken.

Antony Cairns (UK) 
De Britse fotograaf Antony Cairns is een ambachtsman die niet bang is om te experimenteren. Hij maakt futuristische foto’s van steden. Inspiratie vindt hij bij schrijvers als H.P. Lovecraft, J.G. Ballard en William Gibson. Voor BredaPhoto stelde hij een selectie uit eigen werk samen.

Kenta Cobayashi (JP) 
Everything_1 De Japanse fotograaf Kenta Cobayashi ontwikkelt een nieuwe vorm van esthetiek en artistieke zelfexpressie voor het digitale tijdperk. Hij fotografeert alledaagse taferelen, op straat in Tokio of van zijn vrienden. Die bewerkt hij op de computer zo ingrijpend dat het net abstracte schilderijen zijn. Denk aan Gerhard Richter, maar dan met Photoshop.

Sara Naim (SY) 
When Heartstrings Collapse Kunstenaar Sara Naim laat zien wat er in je lichaam gebeurt als je een emotie ervaart. Letterlijk. Ze legde dode huidcellen van haar vingertoppen onder de microscoop en scanner en laat de fouten zien die de computer daarbij maakt. Vervreemdende abstracties zijn het resultaat.

Robert Pufleb (DE) 
Robert Pufleb creëert nieuwe prikkelende beelden die het publiek een esthetische maar ook een onverwachte ervaring geven. Hij toont abstracte foto's die bij nader inzien niet zijn wat ze lijken. Voor de serie Transformer fotografeerde hij tientallen mysterieuze vliegende objecten in China en steden in Europa.

Maija Tammi (FI) 
Milky way Heelal en seks, de enige twee onderwerpen waar mensen echt in geïnteresseerd zijn, dacht Maija Tammi. Ze ging aan de slag met theorieën over het ontstaan van het leven. In haar woonkamer maakte ze foto’s van de Melkweg. De foto’s zijn schitterend en heel bijzonder.

Joris Verleg (NL) 
Golden Google Gate Had Joris Verleg die vakantiekiekjes van de Golden Gate Bridge in San Fransisco niet eerder gezien? Op internet zocht en verzamelde hij talloze foto’s van iconen in allerlei steden, en monteerde daarmee een video. Op wereldreis, dankzij het internet.  

In beeld: BredaPhoto Festival - NRC


"BredaPhoto is uitgegroeid tot het grootste fotofestival van de Benelux, en het lijkt elk jaar groter te worden." BredaPhoto 2018 in 6 vragen & 12 foto's - Metropolis M
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief