Op dit moment is het museum gesloten. Na de vloerrenovatie werken we nu
aan de herinrichting van de zalen. Gelukkig is het einde in zicht: op 13 mei kun
je hier terecht voor een nóg mooier museum! Lees er alles over »

Breda in Aktie
t/m 28 okt 2018

Breda in Aktie

NEXT

Gedurende de landelijke maand van de geschiedenis komt Breda in Aktie! Jawel, aktie met een ‘k’ zoals het in de jaren zestig van de vorige eeuw geschreven werd. Wat hebben de Bredase babyboomers toen veranderd, wat is gebleven en wat is weer verdwenen?

We blikken terug op een periode van opstand, waarin maatschappelijke en bestuurlijke structuren niet mee bewogen met de veranderingen die toen gaande waren in de samenleving. In de jaren '70 groeide de tegenbeweging in Breda uit tot één van de meest brede bewegingen in het land. 

In Breda gebeurde het allemaal als eerste: de bedrijfsbezetting bij ENKA, de bezetting van de sociale academie Markendaal, het eerste filmcollectief ‘de Kritiese Filmers’, politiek straattheater en natuurlijk de primeur van 148 preventief opgepakte mensen op Koninginnedag 1981. Het programma bestaat uit verschillende activiteiten voor jong en oud. Zo vindt er in Stedelijk Museum Breda een tentoonstelling en een vakantieprogramma voor kinderen (‘Brakken in Aktie’) plaats. Studenten van kunstacademie AKV|St.Joost maken een nieuwe Oelaat (de krant van de opstand). De film ‘Breda in Aktie: Dwarsdenkers en Oproerkraaiers’ gaat in première. Blind Walls Gallery verzorgt een muurschildering.  Er zijn boekenpresentaties bij de boekhandels en activiteiten in de Nieuwe Veste en meer. 

Programma ‘Breda in Aktie

Zondag, 30 september – Nieuwe Veste 
Officiële opening Maand van de Geschiedenis door wethouder Marianne de Bie Filmpremière ‘Breda in Aktie: Dwarsdenkers en Oproerkraaiers’ door Entrop&DeZwartfilms

29 september t/m 28 oktober - Stedelijk Museum BredaOp 4 oktober vindt de officiële opening plaats van de tentoonstelling 'Breda in Aktie' in de gratis toegankelijke projectruimte NEXT. Deze tentoonstelling biedt verdieping in de grafische vormgeving van de protestcultuur in Breda gedurende de jaren 60 en 70.

Het museum biedt gedurende de 'Breda in Aktie' maand filmvertoningen aan van de films 
Breda in Aktie: Dwarsdenkers en Oproerkraaiers’ en ’ENKA mag niet dicht' in het auditorium.  Tijdstippen van vertoningen ‘Breda in Aktie: Dwarsdenkers en Oproerkraaiers’: 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur (duur 60 min) Tijdstippen van vertoningen ’ENKA mag niet dicht’ (duur 15 min): 10.05 uur, 10.25 uur en 10.45 uur, 12.05 uur, 12.25 uur en 12.45 uur, 14.05 uur, 14.25 uur en 14.45 uur, 16.05 uur, 16.25 uur en 16.45 uur.

Vrijdag, 12 oktober Stadsarchief Breda 
Drukkerij Salsedo was zeer actief in de Breda in Aktie tijd. Hun archief (1978 t/m 2014) wordt nu officieel overgedragen aan Stadsarchief Breda. Voor deze presentatie zijn beperkt plaatsen beschikbaar. Meld je aan via stadsarchiefbreda.nl

'Brakken in Aktie' recreatief kinderprogramma 13 t/m 21 oktober in de gratis NEXT projectruimte
De Brakken komen in Aktie! In dit recreatief programma dat in samenwerking met Graphic Matters is ontwikkeld, kunnen kinderen én hun ouders aan de slag om zelf protestposters te maken. 

Donderdag, 25 oktober presentatie nieuwe 'Oelaat' in Electron
Studenten van AKV|St. Joost gaan op zoek naar hedendaags idealisme en presenteren hun werk in Tevens wordt dat gebundeld in een nieuwe Oelaat. Dit rebels Bredase tijdschrift werd eind jaren 60 van de vorige eeuw werd uitgegeven.  Op de studenten-editie kan worden gestemd via stukvanhetjaar.nl!

22 t/m 26 oktober invulling door Blind Walls Gallery
148 demonstranten werden op Koninginnedag 1981 preventief opgepakt en vastgezet in het inmiddels gesloopte politiebureau aan de Markendaalseweg, waar nu BN De Stem kantoor heeft. Blind Walls Gallery verzorgt i.s.m AKV|St.Joost op diezelfde plek een nieuwe ‘muurschildering’ op basis van dit beladen onderwerp.

Hele maand oktober aandacht over het thema Breda in Aktie in Nieuwe Veste
Via de verhalentafels in de drie vestigingen van de bibliotheek kom je meer te weten over de Breda in Aktie tijd: in woord én beeld. 

Vrijdag, 26 oktober filmvertoningen van Bredase filmmaker Bob Entrop op vertoningslocatie in Nieuwe Veste
In Filmhuis Breda wordt een avond georganiseerd rondom het Breda in Aktie thema. 7 korte films van de Bredase filmmaker Bob Entrop worden door hemzelf voorzien van verhalen en anekdotes, ingeleid en aan elkaar gepraat. Zie meer info op www.filmhuis.breda.nl.

De deelnemende partijen en organisaties van het project Breda in Aktie zijn:

AKV I St. Joost  Blind Walls Gallery  BN DeStem Electron  Entrop&DeZwartFilms   Graphic Matters  Nieuwe Veste  Stadsarchief Breda   Stedelijk Museum Breda  

Het filmproject van Breda in Aktie is mede mogelijk gemaakt door: De Mastboom Brosens StichtingPrins Bernhard Cultuurfonds en Stadsarchief Breda.

Maand van de geschiedenis: Breda in Aktie

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief