Vuelta // Arte Breda
18 jun 2022 - 18 jun 2022
14.00 – 15.30 uur

Vuelta // Arte Breda

Lezing

Ter gelegenheid van de Spaanse wielerwedstrijd La Vuelta die deze zomer in Nederland van start gaat, heeft Stedelijk Museum Breda samen met Artist-in-residence Witte Rook een cultureel programma geïnitieerd. Dit programma vindt plaats in de drie steden die de belangrijkste gastheer zijn van de Vuelta: Utrecht, Den Bosch en Breda. 

Het programma bestaat uit lezingen waarin de uitwisseling van ideeën tussen hedendaagse Nederlandse en Spaanse kunst en cultuur centraal zal staan. Kunstenaars en curatoren uit de Nederlandse en Spaanse kunstwereld reflecteren op hun artistieke praktijk en hun ervaringen van de migrerende kunstenaar. Voor ons programma in Breda wordt een lezing gegeven door kunstenaar Sarah Rose Guitian Nederlof en conservator Agustín Pérez Rubio in Stedelijk Museum Breda. Deze dag is er ook een presentatie van het eerste 01 Stipendium door Kleio Foundation.

Meld je aan via deze link.

Informatie over de kunstenaars

Sarah Rose Guitian Nederlof 
Sarah Rose Guitian Nederlof (1993) is geboren en getogen in Spanje. Nadat ze in 2012 naar Nederland was verhuisd, begon ze de verschillen en overeenkomsten tussen haar twee culturele achtergronden te onderzoeken. Het observeren van het gedrag van mensen en de, vaak over het hoofd geziene, sporen die ze achterlaten in de openbare ruimte, diende als een oefening voor zelfreflectie en vertrouwdheid in haar werk. Haar werk komt samen in de vorm van ruimtelijke installaties, waarbij de verschillende media waarmee ze werkt (fotografie, video, geluid, tekst, sculptuur en recent performance) elkaar aanvullen. Haar praktijk draait om thema's als: materiële cultuur, kleding, biculturele identiteit en verbondenheid.


Agustín Pérez Rubio 
Agustín Pérez Rubio (1972, Spanje) is historicus, hoogleraar, curator en onderzoeker met uitgebreid curatorenwerk, die meer dan 150 tentoonstellingen heeft samengesteld in musea en instellingen in Latijns-Amerika en Europa. Hij heeft zich voorgenomen om dekolonialiteit te heroverwegen, zowel op het gebied van musea als op dat van dissidente seksuele praktijken op basis van feministische en queer theorie. Samen met María Berríos, Lisette Lagnado en Renata Cervetto was hij curator van de 11e Biënnale van Berlijn (2019-20). Eerder was hij curator van het Chile Pavilion en de 58e Biennale di Venezia (2019). Hij was ook artistiek directeur van de MALBA (Buenos Aires, 2014-18), hoofdcurator en directeur van de MUSAC (Leon, 2003-13) en lid van de raad van bestuur van de CIMAM en de Biënnale van Istanbul (2017-22). Hij ontving de eer om gastprofessor te zijn bij Kunst in Kontext Institute (UdK, Berlin University of the Arts, 2019-20). Momenteel cureert hij de eerste retrospectieve in Europa van de Aziatisch-Amerikaanse kunstenaar Martin Wong voor CA2M, Madrid; KW, Berlijn; Candem Art Center, Londen en Stedelijk Museum, Amsterdam (2022-2023), en de eerste grote publicatie over het werk van de Chileense kunstenaar Francisco Copello, naast andere projecten.


Organiserende partners
Dit programma is onderdeel van het activatieprogramma van La Vuelta Holanda en is een samenwerking van Witte Rook met Stedelijk Museum Breda, NoordBrabants MuseumWillem Twee Kunstruimte en Kunsthistorica Krista van der Bron met steun van Instituto CervantesKunstliefde – ruimte voor beeldende kunst en De Nijverheid. Dit programma is mede mogelijk gemaakt door La Vuelta Holanda, Kleio Foundation, gemeente 's-Hertogenbosch, gemeente Breda en Utrecht Citymarketing.

De overige onderdelen van ons programma vinden plaats op vrijdag 17 juni in Utrecht en op zondag 19 juni in Den Bosch.


Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief