Pluk de dag - VO Expo
5 jun 2021 - 18 jul 2021

Pluk de dag - VO Expo

NEXT

Ieder jaar organiseert Stedelijk Museum Breda een expositie samen met het Bredase voortgezet onderwijs; de VO Expo. Hierin laten de eindexamenleerlingen van scholen in Breda hun werk zien in projectruimte NEXT. Dit jaar is het thema Pluk de dag

Een beetje positiviteit
Positiviteit en gezelschap: dat is iets wat iedereen in het afgelopen jaar onwijs heeft gemist. Pluk de dag belicht zowel de positieve als de negatieve kanten van de wereld. Laat je via de kunstwerken meevoeren door donkere doemscenario’s en fijngevoelige fantasieën, om ten slotte te eindigen in een vrolijk terrasje. Daar vind je de positiviteit die we allemaal zo nodig hebben! 

Proces
Samen met 5 junior curatoren zetten we de tentoonstelling op. Zij bedenken de tentoonstelling samen met onze eigen medewerkers. Om de junior curatoren te begeleiden worden bijeenkomsten en trainingen georganiseerd; zo maken ze kennis met elkaar en het museum, en ze leren hoe je een expositie maakt.

Afgelopen maanden hebben de junior curatoren online trainingen gevolgd waarin zij hebben geleerd hoe een tentoonstelling tot stand komt. Hierbij kwamen ze in contact met kunstenaars, curatoren, tentoonstellingsontwikkelaars en organisaties zoals Witte Rook en Kunstpodium. Tijdens de trainingen hebben ze inspiratie opgedaan voor het ontwikkelen van hun eigen tentoonstelling.  

Een onderdeel van het proces is dat de junior curatoren werken selecteren, hun ideeën voor de tentoonstelling pitchen, gezamenlijk een thema bedenken en zaalteksten schrijven. Ze werden daarbij ondersteunt door de deelnemende scholen en medewerkers van Stedelijk Museum Breda. Uit al hun ideeën is het thema Pluk de dag ontstaan. Een actueel thema dat verschillende invalshoeken kent. Dit thema voeren ze samen met Stedelijk Museum Breda uit tot een tentoonstelling. 

Junior curatoren 
Mara Hop, Luc Maessen, Meike Schoot, Eva Visser en Froukje Wubbena

Deelnemers
Erik van Boxel, Vladimir Knechten, Eva Jaspers, Loet van der Heijden, Fay van Hooijdonk, Valerie Peeters, Jacob Kuba Pelka, Li May Ho, Ella Masclee, Seb van den Beemt, Janice Pattinama, Elle van Rijn, Madelèine Aerts, Laura van Boxtel, Louise Wagenaars, Roos Bakker, Maud Kamphoven, Sophie Wiercx, Ayfer Cabbar, Hailey Brandsma en Sophie Meijll

In samenwerking met: Curio scalaMarkenhageMencia de MendozaDe NassauNewmancollegeOnze Lieve Vrouwelyceum en Stedelijk Gymnasium Breda, Witte Rook en Kunstpodium T.
De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief