Sef Peeters – Zwaar als een vogel
15 feb 2020 - 23 aug 2020

Sef Peeters – Zwaar als een vogel

Dwalen door de rijke ideeënwereld van een bescheiden kunstenaar

Tentoonstelling

Het werk van de kunstenaar Sef Peeters (1947-2019) oogt speels en toegankelijk, maar achter die eerste indruk gaan belangrijke vragen schuil. Met de nodige dosis humor en poëzie wijst hij op het feit dat het leven - en dus ook de kunst - nooit eenduidig is. Leven en kunst bewegen zich vaak tussen onverenigbare uitersten. Peeters geeft geen pasklare antwoorden en probeert de kijker vooral aan het denken te zetten.

Aan de hand van grote installaties geeft de tentoonstelling Zwaar als een vogel een beeld van een even indrukwekkend als bescheiden kunstenaarschap. Naast de installaties wordt ook een keuze uit de fotowerken, films, grafiek en objecten getoond, aangevuld met schetsen, ontwerptekeningen en documentatie.

Op uitdrukkelijk verzoek van de kunstenaar is de informatie in de tentoonstellingszalen tot een minimum beperkt. Daarom ontvangen alle bezoekers een zaalgids met een plattegrond en achtergrondinformatie. Daarmee kunnen ze door de tentoonstelling dwalen en persoonlijke ervaringen verbinden met de rijke ideeënwereld van Sef Peeters. 

In de tentoonstelling wordt een film over Sef Peeters getoond van kunstenaar Marijke de Bie, Atelier La Machine.

Zwaar als een vogel werd samengesteld door gastcurator Rebecca Nelemans. Berry van Gerwen verzorgde de vormgeving van de tentoonstelling en de zaalgids.

Met dank aan: Marianne Sprangers, de vrouw van de kunstenaar, zijn kleinkinderen Lena Herzog en Jan Gorsz, en verder: Jos Wilbrink, Rento Brattinga/Anna Bodon, Els Hoek, Cokkie Snoei, Museum Boijmans Van Beuningen en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Sef Peeters
Sef Peeters (Venlo 1947 - Breda 2019) woonde en werkte sinds 1973 in en vanuit Breda. Hij studeerde beeldende kunst in Tilburg, Amsterdam, Krefeld (DE) en Maastricht.

Al in 1976 werd het belang van zijn werk onderkend door de initiatiefnemers van De Appel in Amsterdam en niet veel later door Bureau Buitenland, die Peeters uitnodigde voor de rondreizende groepstentoonstelling Personal Worlds, met werk van o.a. Bas Jan Ader, Pieter Laurens Mol en Moniek Toebosch. Daarna volgden talrijke tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Zwaar als een vogel was het laatste grote project waarbij Peeters zelf betrokken was.

Zijn werk is vertegenwoordigd in de collecties van Centraal Museum (Utrecht), Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), Stedelijk Museum Breda, Noordbrabants Museum (’s-Hertogenbosch), Van Abbemuseum (Eindhoven) en Zentrum für Künstlerpublikationen Bremen (DE).

Sef Peeters – Practice of Living
Met nieuw werk van Peter Bouwmans, Jordy Koevoets, Margot Zweers

Locatie: StadsGalerij Breda - Oude Vest 34 (op loopafstand van het museum) 29 februari - 17 mei vrijdag t/m zondag van 11 - 17 uur

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Sef Peeters – Zwaar als een vogel heeft het museum drie jongere collega-kunstenaars uitgenodigd om te reageren op Practice of Living. Door middel van deze installatie wilde Peeters ontdekken hoe hij in het leven stond: “Die ontdekking probeer ik over te brengen, of te definiëren of als probleem te stellen.”

Tijdens een werkperiode in de StadsGalerij maken Peter Bouwmans, Jordy Koevoets en Margot Zweers nieuw werk dat ze presenteren naast onderdelen van de originele installatie van Sef Peeters. 

In samenwerking met StadsGalerij Breda. Met dank aan de Gemeente Breda

“ Ben ik ook een kunstenaar als ik 's nachts slaap?" (Sef Peeters in 2019)

"Door kunst te maken denk ik na over mijn bestaan, dat is een vorm van ontstijgen. Maar kunst maken is ook een middel om nadrukkelijk aanwezig te zijn.'' (Sef Peeters in 1994)

Gastcurator Rebecca Nelemans selecteerde de werken voor deze tentoonstelling in nauw overleg met de kunstenaar. Beeld bovenaan: Sef Peeters, Phoenix, Ich bin ein Bildhauer, 1983 Beeld onderaan: Sef Peeters, Concept voor sculptuur, 1981


Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief