Rondleidingen De Vlucht
12 mei 2019 - 12 mei 2019

Rondleidingen De Vlucht

Instaprondleidingen De Vlucht door Peter Haagh (Generaal Maczek Museum)

Activiteit

12 mei 1940 moeten de inwoners van Breda noodgedwongen evacueren. ‘De Vlucht’ wordt voor velen een nachtmerrie. Bij een bombardement in Sint-Niklaas komen 51 van hen om het leven. Wanneer de Bredanaars terugkeren, treffen ze de stad vrijwel ongeschonden aan. Dio Rovers, kunstenaar en mede-oprichter van de Bredasche Kunstkring, maakte een monumentale tekening van de vlucht.

Zondag 12 mei (79 jaar later) geeft Peter Haagh van het Generaal Maczek Museum rondleidingen over deze gebeurtenis. Hij neemt je mee terug in de tijd, om je deelgenoot te maken van wat toen gebeurde, en ook nu nog altijd leeft.

"Tijdens de vlucht heeft Breda geleerd dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Plots ben je een vluchteling, die hongerig van huis naar huis gaat om een slaapplaats te vragen. Waar kennen we dat vandaag de dag van?” - Peter Haagh

Over Peter Haagh
Peter Haagh organiseerde enkele jaren geleden een tentoonstelling over De Vlucht van Breda namens het Generaal Maczek Museum. Daarvoor heeft hij veel literatuur gelezen, maar het waren vooral de dagboeken en de persoonlijke gesprekken met Bredanaars die hem bijstaan. 

“De vlucht is nog steeds niet voorbij in de beleving van vele Bredanaars," aldus Peter Haagh. "Sommigen spraken er vaak over, sommigen misschien voor de eerste keer met mij – en altijd was er emotie. Ongeloof, boosheid en natuurlijk verdriet, maar ook mooie herinneringen als avontuur en geboorte. De verhalen en beelden hebben een bijzondere indruk op me gemaakt."

"Tijdens de vlucht heeft Breda geleerd dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Plots ben je een vluchteling, die hongerig van huis naar huis gaat om een slaapplaats te vragen. Waar kennen we dat vandaag de dag van?”

De Vlucht van Dio Rovers is te zien van 4 mei t/m 2 juni 2019.

Zondag 12 mei 14.00 tot 15.30
Drie instaprondleidingen 
Starttijden: 14.00, 14.30, 15.00 

Locatie: auditorium, Stedelijk Museum Breda
Deelname is gratis na betaling van het regulier entreetarief
Meld je aan via: email

Afbeelding: jongen met fiets, foto gemaakt in Hoogstraten door een inwoner van die plaats die met verbazing de duizenden vluchtende Bredanaars voorbij zag komen. Collectie Generaal Maczek Museum

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief