Op dit moment is het museum gesloten. Na de vloerrenovatie werken we nu
aan de herinrichting van de zalen. Gelukkig is het einde in zicht: op 13 mei kun
je hier terecht voor een nóg mooier museum! Lees er alles over »

Realisten – Meesterwerken uit Museum Arnhem
t/m 30 mei 2021

Realisten – Meesterwerken uit Museum Arnhem

Tentoonstelling

Schilderijen en tekeningen van Ali Goubitz, Nola Hatterman, Raoul Hynckes, Dick Ket, Pyke Koch, Jan Mankes, Johan Mekkink, Toon van de Muysenberg, Herbert von Reyl, Wim Schuhmacher, Charley Toorop en Carel Willink.


Bezoek de tentoonstelling virtueel en bekijk deze neo- en magisch realistische topstukken uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw, vanuit je eigen stoel. Klik op de startknop in de bovenstaande video en loop rustig door de verschillende zalen of klik hier voor meer uitleg.

De jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw waren in Nederland de hoogtijdagen van het magisch- en neo-realisme in de kunst. In deze stijl draait het om nauwkeurig getekende en geschilderde voorstellingen, met heldere contouren en een focus op ambachtelijkheid. Soms roepen de schilderijen een magische, onwerkelijke sfeer op.

Museum Arnhem legde zich na de Tweede Wereldoorlog toe op het verzamelen van realistische kunst. Het museum bezit werk van bekende meesters, zoals Dick Ket, Jan Mankes en Carel Willink. Daarnaast bracht het museum bijna vergeten kunstenaars, onder wie Nola Hatterman en Ali Goubitz opnieuw onder de aandacht. Mede daardoor geldt deze collectie als een van de mooiste in Nederland.

Omdat Museum Arnhem gesloten is vanwege renovatie en uitbreiding, kan een selectie van werken tot 2022 rondreizen. De tentoonstelling in Stedelijk Museum Breda is aangevuld met werk uit eigen collectie van Toon van de Muysenberg en bruiklenen van Carel Willink en Herbert von Reyl uit particulier bezit.


Zelfportret met uil Jan Mankes 1911, olieverf op doek 35 x 32 x 2,3 cm Collectie: Museum Arnhem

"Ik zal niet tevreden zijn, voor ik in mijn werk het hoogste bereik, een diep geestelijk kunstwerk, een kunstwerk dat niet op gewoon zinnelijke oogenpracht is gebaseerd."   
Jan Mankes
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief