Propaganda in de zeventiende eeuw
22 okt 2017 - 22 okt 2017

Propaganda in de zeventiende eeuw

Lezing door Jonneke Vuurens-Pans, gespecialiseerd in de politieke geschiedenis van de Nederlandse Republiek

Lezing

Wie de moraal voor een oorlog hoog wil houden, moet het volk overtuigen dat de vijand die oorlog ook echt verdient. Via propaganda worden vijandsbeelden gemaakt en gevoed.

In de afgelopen eeuwen is aan die basis niets veranderd. Alleen de middelen waarmee we dat vijandsbeeld kunnen beïnvloeden zijn enorm toegenomen. De propaganda van nu lijkt veel op wat er tijdens de Tweede Engelse Zeeoorlog gebeurde. 

Historicus Jonneke Vuurens-Pans gaat in deze lezing dieper in op de nieuwspamfletten die tijdens de Tweede Engelse Zeeoorlog (1665–1667) in de Republiek der Verenigde Nederlanden werden verspreid. Enkele van die nieuwsprenten zijn te zien in de tentoonstelling De Vrede van Breda.

Jonneke brengt aan de hand van de pamfletten de verhouding tussen de werkelijke gebeurtenissen en publieke opinie in beeld.

Over Vuurens-Pans
Jonneke Vuurens-Pans studeerde Geschiedenis in Utrecht. Tijdens haar bachelor specialiseerde zij zich in de Vroegmoderne Tijd (1450-1800). In de master Politiek en maatschappij in historisch perspectief specialiseerde zij zich in de Nederlandse Republiek en met name de eerste twee Engelse Zeeoorlogen.

Aanmelden
De lezing vindt plaats in het auditorium van het museum. Er is beperkt plaats. Meld je vooraf aan om je plek te reserveren. Je bent pas aangemeld nadat je het formulier hebt ingevuld en verzonden.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief