Op dit moment is het museum gesloten. Dat heeft alles te maken met de renovatie van de vloeren en de herinrichting van de zalen. Lees er alles over »

Prado in Breda
t/m 30 sep 2022

Prado in Breda

Schilderijen uit Museum Prado vertellen het verhaal van Breda

Tentoonstelling

Op zondag 21 augustus komt La Vuelta (de Ronde van Spanje) naar Breda! Ter gelegenheid van die feestelijke gebeurtenis kun je deze zomer de buitententoonstelling Prado in Breda bekijken. Op panelen aan de hekken van Park Valkenberg vertellen we het Spaanse verhaal van Breda. Samen met het Prado Museum in Madrid maakten we een keuze uit hun wereldberoemde schilderijencollectie.

 Prado in Breda laat zien dat Spanje en Breda ver teruggaan. Eerst zijn de familie Nassau en het Spaanse koningshuis bevriend. Hendrik III van Nassau is persoonlijk adviseur van keizer Karel V. Dankzij de keizer trouwt hij met de Spaanse markiezin Mencía de Mendoza. Hendrik en Mencía verblijven regelmatig in Breda. Ze laten het Kasteel verbouwen tot een spectaculair paleis, een trefpunt voor vorsten, edelen, kunsten en geleerden uit heel Europa.

Ook Hendriks neef Willem van Oranje bewoont het Kasteel van Breda. Maar hij komt in conflict met Filips II, de opvolger van Karel V. Dat is het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Op de grens van noord en zuid wordt Breda een speelbal in de strijd. Na de list met het Turfschip komt de stad nog één keer in Spaanse handen. Die overwinning werd door Diego Vélazquez vereeuwigd op het schilderij dat iedere Spanjaard kent als Las Lanzas.

Royal Roots
Het verrassende verhaal van de Bredase Nassaus gaat over liefde en oorlog. Over machtige mannen en sterke vrouwen. Over vrijheid en verbondenheid. Het is een verhaal dat inspireert om de geschiedenis te verbinden met de toekomst. Samen met partners van binnen en buiten de stad. Met speciale activiteiten en tentoonstellingen, voor bewoners en bezoekers. Dat doen we vanaf dit jaar onder de naam Royal Roots

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief