Peter Kantelberg – Dubbele beelden
17 jun 2018 - 12 aug 2018

Peter Kantelberg – Dubbele beelden

Locatie: StadsGalerij, Breda

Tentoonstelling

Stedelijk Museum Breda en Van GoghGalerie presenteren een overzicht van het werk van de Bredase kunstenaar Peter Kantelberg in de StadsGalerij aan de Oude Vest.Naast schilderijen uit de collectie Stedelijk Museum Breda en doeken die Kantelberg schilderde tijdens een residentie in Zundert, is een reeks nieuwe werken te zien.

Peter Kantelberg 
Peter Kantelberg (Eindhoven, 1947) schildert figuratief in een kenmerkende techniek in olieverf met bijenwas. In de jaren tachtig behoorde hij tot de vaste stal van de geruchtmakende Amsterdamse galerie The Living Room. Na de sluiting van deze galerie in 1993 trok hij zich terug om zich meer te richten op het maken van werk dan op het tonen ervan.

Kantelberg studeerde van 1969 tot 1974 aan de Bredase kunstacademie Sint Joost, waar hij later ook lange tijd lesgaf. In 2013 wordt zijn werk getoond tijdens de tentoonstelling Stop making sense, een overzicht van de Nederlandse schilderkunst van de jaren ’80 in het Dordrechts Museum. In 2016 is hij artist-in-residence bij het Vincent van Goghhuis in Zundert.

Gedurende zijn carrière, die inmiddels meer dan 40 jaar bestrijkt, heeft Kantelberg een omvangrijk oeuvre opgebouwd. In de overzichtstentoonstelling en de bijbehorende publicatie, een magazine met een beschouwing van kunsthistoricus Rebecca Nelemans en een column van kunstenaar Loek Grootjans, wordt hierop teruggeblikt. Atelier La Machine maakte de film Peter Kantelberg – beweging van gedachten. Deze documentaire toont de schilder aan het werk in zijn studio.

Het project is niet alleen een eerbetoon aan Kantelberg als kunstenaar en docent: het overzicht met nieuwe werken plaatst Peter Kantelberg opnieuw in de belangstelling.

Opening
De tentoonstelling wordt geopend op zondag 17 juni om 15.00 uur door beeldend kunstenaar Renske van Enckevort. Tijdens de tentoonstelling worden diverse evenementen georganiseerd, zoals een kunstsalon met Rebecca Nelemans en discussies over de toekomst van de kunst in Breda. Daarbij wordt ingegaan op de meerwaarde van de StadsGalerij als locatie om publiek in contact te brengen met beeldende kunst.

De tentoonstelling is de eerste samenwerking tussen Stedelijk Museum Breda en Van GoghGalerie. Het gezamenlijke doel is om de zichtbaarheid van beeldende kunst in de stad verder te vergroten en het belang van centrale, laagdrempelige presentatieplekken zoals de StadsGalerij te onderstrepen.

StadsGalerij Breda
Peter Kantelberg – Dubbele beelden

17 juni t/m 12 augustus 2018  

Oude Vest 34, 4811 GN  Breda 
Dagelijks geopend van 13.00 -17.00, donderdagavond tot 21.00. 
De tentoonstelling is gratis toegankelijk. 

VanGoghGalerie
Elisabethlaan 1a
4881 DA  Zundert

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief