Pasbaan galerie
t/m 31 dec 2017

Pasbaan galerie

Tentoonstelling

Twintig jaar prijkte het in de rokerige filmzaal van De Beyerd. Ruim dertig jaar lag het in het depot. Maar nu is het weer voor iedereen te zien: Land uit Water. Het monumentale wandtapijt van de Franse beeldhouwer en graficus Henri-Georges Adam.

In 1962 kreeg Adam de opdracht van Theo van Velzen - de eerste directeur van cultureel centrum De Beyerd - om een wandtapijt te maken voor de filmzaal. Hij kwam naar Breda, bekeek de zaal en trok vervolgens met een bootje de Biesbosch in. Adam trof nat herfstweer en een hemel vol wolken. Al op de terugweg naar Frankrijk maakte hij de eerste schetsen voor Land uit Water dat uiteindelijk een formaat kreeg van 2,5 bij 10 meter. 

Het tapijt werd in Aubuson geweven, uitsluitend in zwart-wit- en grijstinten. Kleur gebruikte Adam niet, dat leidde volgens hem alleen maar af. Een van zijn bekendste sculpturen staat in het Franse Le Havre, bij de ingang van La Musée de la Culture du Havre. Le Signal is een sculptuur van 22 meter groot en is uitgevoerd in beton. Voor datzelfde museum maakte hij ook een vergelijkbaar wandtapijt voor de bibliotheek.
 
Door Land uit Water op te hangen in de Pasbaan Galerie, keert het terug op zijn oude plaats. De positie van de muur komt vrijwel overeen, maar oorspronkelijk hing het tapijt aan de andere kant. Daardoor wordt het publieke karakter onderstreept: eigenlijk was het werk van Adam een vroege voorloper van de Blind Walls Gallery.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief