Open Monumentendagen Breda
14 sep 2019 - 15 sep 2019

Open Monumentendagen Breda

Activiteit

Tijdens de jaarlijkse Open Monumentendagen Breda geven we twee rondleidingen in twee monumentale panden. Neem een uniek kijkje in ons museum en in het voormalige weeshuis in het centrum van Breda.

Rondleiding in het museum in combinatie met bezoek Het Weeshuys
Op zaterdag 14 en zondag 15 september geven wij rondleidingen die beginnen in het museum. Daar krijg je uitleg over een complete serie bloem- en fruitstillevens uit 1799 die in de tentoonstelling De Collectie hangt. Ze dienden waarschijnlijk als decoratie voor een theekoepel. Ze zijn van de hand van de Bredase kunstenaar J.H. Fredriks die zelf als weesjongen opgroeide. Na een korte wandeling ga je het gebouw van Het Weeshuys binnen. Het interieur van de 18e-eeuwse stijlkamers is bij de bouw in 1887-1889 opnieuw gebruikt. En ook daar tref je werk van Fredriks aan: grote wandschilderingen uit 1787. Daarnaast zie je in de regentenkamer o.a. goudleren behang, een decoratief plafond en een schouw met wapenschild.  Vanwege de kwetsbaarheid van de stijlkamers is de groepsgrootte voor elke rondleiding beperkt. Tussen 11.30 uur en 15.30 uur worden elk uur rondleidingen gegeven. Aanmelden vooraf is niet mogelijk. De rondleiding is niet goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel (i.v.m. trappen) of die moeite hebben met lang staan. 

 Rondleiding in monumentaal gedeelte Stedelijk Museum Breda 
Door het historische gedeelte van Stedelijk Museum Breda worden ook rondleidingen verzorgd, die je gratis kunt bijwonen. Deze starten elk half uur, vanaf 12.15 uur tot 15.45 uur. Stedelijk Museum Breda is gevestigd in het poortgebouw van het voormalig Oudemannenhuis, ook wel bekend als De Beyerd. Het is een van de oudste gebouwen van Breda en en is eeuwenlang gebruikt als gasthuis voor oude mannen, daklozen, zieken en passanten.

Van 1295 tot 1308 werd het gasthuis bewoond door zusters van het klooster St. Catharinadal. Het gebouw werd voor het eerst in 1246 genoemd in een schenking aan het Hospitali de Breda.

In 1643 worden twee bekendste oude mannen van de stad, Thijs en Geert, vereeuwigd op de hardstenen toegangspoort. In de zestiende en zeventiende eeuw worden in het pand pestlijders ondergebracht, later fungeert het als ‘dolhuis’ voor geesteszieken, en tot 1954 als Oudemannenhuis.

De 18e-eeuwse stijlkamer in Het Weeshuys.
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief