Open Monumentendag
8 sep 2018 - 9 sep 2018

Open Monumentendag

Lezing

In de foyer van het museum geven wij tijdens de landelijke Open Monumentendag - dit jaar op zaterdag 8 en zondag 9 september - gratis lezingen over ons pand. Het werd in 1246 voor het eerst vermeld als het 'Gasthuys te Breda'. 

De gratis lezingen vinden plaats om 14.00/14.30/15.00 en 15.30 uur in de foyer. Museumcafé Lanzas en projectruimte NEXT zijn eveneens gratis te bezoeken. De tentoonstellingen in de overige zalen zijn niet vrij toegankelijk.

Symbool voor het verhaal van de stad
Breda is een passantenstad van expats, studenten, forenzen en toeristen. De vele passanten bezorgden de stad een veelkleurige en rijke historie. Die zie je ook terug in dit gebouw. 

Stedelijk Museum Breda is gevestigd in het voormalig Oudemannenhuis, ook bekend als De Beyerd. Het is een van de oudste gebouwen van Breda, dat eeuwenlang fungeerde als gasthuis voor oude mannen, daklozen, zieken en passanten. 

Hendrik III van Nassau laat in het begin van de zestiende eeuw een nieuwe stadsmuur optrekken. Het gasthuis in komt daardoor in de stad te liggen. Een stadsbrand verwoest een groot deel van het pand. Na wederopbouw wordt het een opvanghuis voor pestlijders en vervolgens een ‘dolhuis’ voor geesteszieken.

Tot 1954 wordt De Beyerd bevolkt door oude mannen die vaak buiten staan te roken en te praten. Als de laatste bewoners zijn verhuisd naar een modern bejaardentehuis, wordt het gebouw omgevormd tot een cultureel centrum.

In de jaren negentig krijgt cultuur een grotere plaats in de stad. Naast het oude gasthuis verrijst nieuwbouw voor Artotheek Breda. In het begin van deze eeuw worden de gebouwen samengevoegd en uitgebreid. De eerste bewoner is het Graphic Design Museum dat al snel wordt omgedoopt tot MOTI, Museum of the Image.  Vanaf 17 juni 2017 is dit gebouw de locatie van Stedelijk Museum Breda.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief