Niet van gisteren
7 jul 2018 - 5 aug 2018

Niet van gisteren

Persoonlijke verhalen van levensveteranen

NEXT

Niet van gisteren is een audio,- video-, en animatieproject over de ouderen die wonen in Park Zuiderhout. Hun gesproken verhalen en bijbehorende animaties zijn zowel verrassend als herkenbaar, en laten ons anders kijken naar onszelf.

Audiodocumentairemakers Weerthof & Pagée werkten met illustratoren/animatoren Irene Jelier en Kehrana van Sloten, recent afgestudeerd aan AKV|St.Joost, Breda. 

Zij verbleven langere tijd bij bewoners in huis en verdiepten zich in hun levens en individuele verhalen. Niet van gisteren geeft een actueel en verrassend beeld van ouderen. Wie zijn zij? Hoe kijken ze naar het leven? Waar houden ze zich mee bezig?

De tentoonstelling bestaat uit de multidisciplinaire installatie Villa Vesper* en luisterportretten. Villa Vesper is  een interactief vlechtwerk met audio, video-animaties, objecten en muziek. Ook zijn de foto’s, schetsen en aantekeningen te zien van het creatieve proces.

"We gebruiken humor om geëngageerde thema’s  in beeld te brengen."  - Irene Jelier en Kehrana van Sloten 

Door een nieuwe dimensie aan de verhalen toe te voegen laten de kunstenaars ons anders naar de ouderen kijken. Naast de uitzonderlijke personages wordt de alledaagse werkelijkheid en het leven met elkaar door de kunstenaars getoond. Een digitaal kunstenaar, een missionaris, een schipper, een ondernemer, een kapster en een echtgenote komen voorbij.

Multidisciplinair 
Bij elke persoon is gekozen voor een andere aanpak om het verhaal vorm te geven. Analoge en digitale technieken vullen elkaar aan. Ook zijn verhalen geconserveerd door middel van (symbolische) voorwerpen.

Zo verwijst de naald met zwarte draad naar broeder Wiro. Hij is Benedictijn, kleermaker, en kunstenaar- en kleurenblind. Zijn digitale kunst is eveneens te zien en toont een verwantschap met het werk van Herbert Franke in de tentoonstelling True Beauty.  

De eerste versie van het kunstproject was te zien in Park Zuiderhout en trok veel belangstelling. Nu is het te zien in NEXT voor een breed publiek in een nieuwe museale context. 

*naar vespara, Latijn voor 'avond.'

In samenwerking met de bewoners en medewerkers van Park Zuiderhout en met AKV|St.Joost.


Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief