Van het verleden tot in de toekomst
19 feb 2022 - 21 mei 2022

Van het verleden tot in de toekomst

Colleges voor kinderen in samenwerking met MuseumJeugdUniversiteit

Activiteit

In deze wereld ontdek je de wereld achter de collectie van Stedelijk Museum Breda. Laat je verbazen door de feiten en verhalen die de kunst en geschiedenis van Breda nu nog voor je verborgen houden. Verken de wereld van de kunstexperts, ontdek bijvoorbeeld waarom kunst soms zo veel kost, wie er vroeger in het museum woonden en wanneer we naar de ruimte verhuizen.

Waar: Stedelijk Museum Breda
Prijs: €20,-
Kijk hier voor meer informatie en de wijze waarop je je kan aanmelden voor de colleges.

Colleges

Hoeveel is kunst waard?
Zaterdag 19 februari

Voor de duurste kunstwerken worden honderden miljoenen betaald. Maar hoe wordt eigenlijk bepaald wat een kunstwerk waard is? Kun je de waarde van kunst alleen uitdrukken in geld? En wat zou dat kunstwerk dat je thuis hebt hangen waard zijn? Kunstexpert Frank Welkenhuysen laat aan de hand van kunst uit het museum en door jullie zelf meegebrachte kunst zien wat er allemaal komt kijken bij het bepalen van waarde van kunst.
Expert: Frank Welkenhuysen

Wie woonden er in er het Oudemannenhuis?
Zaterdag 19 maart

Het gebouw van het Stedelijk Museum Breda heeft vele functies gehad, zo is het meer dan 150 jaar een Oudemannenhuis geweest. Wat is dat precies? Hoe ging het leven van bejaarden en vroeger aan toe, en wanneer mocht je er komen wonen? Hoe zag het huis eruit en was het ingericht? Archeoloog en cultuurhistoricus Hans de Kievith vertelt over de geschiedenis van het gebouw, en vooral over het leven erbinnen.
Expert: Hans de Kievith

Hoe waren de kinderjaren van Vincent van Gogh?
Zaterdag 16 april

Vincent van Gogh heeft op vele plekken gewoond, maar groeide op in Zundert en kwam als kind ook in Breda. Hoe was zijn kindertijd? Wat vond hij leuk om te doen, met wie speelde hij graag? Wilde hij als kind ook al kunstenaar zijn? Ontdek de verhalen uit de jeugd van Vincent samen met René van Blerk van het Van Gogh Museum.
Expert: René van Blerk

Hoe kunnen we in de ruimte gaan wonen?
Zaterdag 21 mei

Volgens de experts gaan we in de toekomst in de ruimte wonen. Maar hoe ziet ons leven er daar dan uit en hoe komen we daar? Er is veel wat we nog steeds niet weten over het heelal, maar ondertussen wordt er wel steeds meer door de ruimte gereisd. Hoe werkt dat en hoe ziet de toekomst er daar uit? Ontrafel samen met astronoom Leon Houben de mysteries van het heelal en leer meer over de eindeloze ruimte.
Expert: Leon Houben