Lezing Mobilisatie
7 mei 2019 - 7 mei 2019

Lezing Mobilisatie

Dinsdag 7 mei, 19.00 – 20.25 uur

Lezing

Wat is mobilisatie en welke impact heeft de mobilisatie gehad op de zoons, vaders en families in Nederland? In de lezing onderzoekt Pim Monné van Mobilisatiemuseum ‘Weest op uw Hoede’samen met het publiek deze centrale vraag.

Tijdens de lezing komt de geschiedenis van de strikte neutraliteit aan bod, de periode vooraf in Europa, de aanloop naar de mobilisatie, de mobilisatie zelf en wat in deze periode in Nederland gebeurde. 

Programma 
Het programma bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt er op locatie in de Waalse Kerk een lezing gegeven over Mobilisatie door Pim Monné. Na de lezing volgt er een nagesprek en een bezoek aan de tentoonstelling Bevochten Baronie in Stedelijk Museum Breda 

19.00 – 19.45 uur | Lezing Mobilisatie in de Waalse Kerk | Catharinastraat 83 Breda
20.00 – 20.25 uur | Nawoord lezing & bezoek tentoonstelling Bevochten Baronie | Stedelijk Museum Breda  

De locaties bevinden zich op loopafstand van elkaar (ca. 3 minuten lopen).

Pim Monné 
“Als kind was ik al gefascineerd door WO II. Vooral vanwege het feit dat mijn grootvader in 1940 beroepsmilitair was. Dit alles heeft uiteindelijk geresulteerd in het Mobilisatiemuseum 'Weest op uw hoede'. In het kader van dit museum heb ik een lezing over de Mobilisatie samengesteld." 

Over de tentoonstelling Bevochten Baronie  
Zeven musea uit de Baronie presenteren het verhaal van de Tweede Wereldoorlog. Met voorwerpen, foto’s en documenten belichten ze onder meer de mobilisatie, het verzet en de bevrijding. Tegelijkertijd biedt de tentoonstelling een voorproefje van het programma van deze musea in de komende twee jaar.

Deelname aan de lezing & bezoek aan de tentoonstelling Bevochten Baronie is gratis. 
Meld je vooraf aan via: email

Afbeelding: Feestvreugde in Breda na de bevrijding door de Polen, 11 november 1944. Fotograaf onbekend, ingekleurd door ColoriginalsFoto: Marian Schutte


Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief