Lezing Joram Kraaijeveld
1 mrt 2020 - 1 mrt 2020

Lezing Joram Kraaijeveld

(Her)kennen

Lezing

Zondag 1 maart, 14.00 – 15.00 uur

In het kader van de tentoonstelling Sef Peeters – Zwaar als een vogelgeeft kunstfilosoof, docent en schrijver Joram Kraaijeveld een perspectief op de kunst(werken) van Sef Peeters.

De (kunst)werken van Sef Peeters kenmerken zich door de aanwezigheid van taal, algemene woorden in een persoonlijk schrift. De werken zijn of bevatten poëtische suggesties die tot allerlei overdenkingen over het leven (van een kunstenaar) kunnen leiden. Tegelijkertijd is ieder werk een uitnodiging om je aangesproken te voelen: wie is toch die ‘ik’? 

Joram Kraaijeveld gaat in op deze paradox die in de kunstwerken besloten ligt. Enerzijds waren Peeters’ werken een manier om zichzelf te leren kennen, een manier om zijn gedachten te formuleren. Anderzijds nodigen de werken anderen uit om zichzelf te herkennen in de werken. Maar wat is dan precies dat herkennen in een werk? Is het jezelf terug zien of een opnieuw te leren kennen? Als kunstenaar, als mens? 

Joram Kraaijeveld is curator, docent en schrijver met een interesse in de positie van de kunstenaar in en de waarde van kunst voor de samenleving. Kraaijeveld doceert kunsttheorie aan de Gerrit Rietveld Academie. Hij werkte als (gast-)curator voor onder meer Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (o.a. Antonis Pittas – Hold on; Ruti Sela; Resolution 827), Van Abbemuseum (Blik op de wereld), De Brakke Grond & Museum Dr. Guislain (Jan Rosseel – Back-up), Schloss Ringenberg (Race to the Bottom) en de Gerrit Rietveld Academie (Futures of Education in the Arts). Zijn artikelen zijn gepubliceerd in o.a. Metropolis M, Boekman en Kunstlicht. Hij is bestuurslid van Platform BK en lid van de Adviescommissie Cultuurnota 2021-2024 van de Gemeente Utrecht. 

Gratis deelname met regulier museumticket, meld je hier aan.

Lees hier meer over de tentoonstelling Sef Peeters - Zwaar als een vogel.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief