Kunstwerken Respire en Vrijheidsboom
t/m 13 nov 2022

Kunstwerken Respire en Vrijheidsboom

Nieuw werk van kunstenaar Jennifer Tee in Stedelijk Museum Breda en Park Valkenberg

Tentoonstelling

Op 20 juli is de onthulling van het kunstwerk ‘Vrijheidsboom’ van Jennifer Tee in Park Valkenberg. Vanaf die dag kun je ook terecht in het museum voor ander werk van deze kunstenaar. De kunstwerken op de twee locaties hebben alles met elkaar te maken.

Jennifer Tee in het museum
Respire, Engels voor ‘ademen’, is de naam van nieuw werk dat een plek krijgt in het museum. Het gaat om twee banieren van gerecycled polyester, bedrukt met afbeeldingen van bladeren en takken. Het is een ode aan het vermogen van bomen om ons van zuurstof te voorzien. Ook staat Tee met dit kunstwerk stil bij de communicatiekracht van bomen, een gelaagd verhaal. Verder zijn er bestempelde bakstenen te zien, dezelfde die in Park Valkenberg door Tee zijn gebruikt voor haar kunstwerk Vrijheidsboom. De stempelmotieven zijn geïnspireerd op bomen die een link naar vrijheid hebben, zoals de Paardenkastanje, de boom waarop Anne Frank uitkeek in het Achterhuis.

Jennifer Tee, Respire


Jennifer Tee in Park Valkenberg
Het kunstwerk in het park is het resultaat van een wedstrijd, uitgezet door de Gemeente Breda. De opdracht: realiseer een kunstwerk dat aansluit bij de gedenkplaat in het park met de tekst van Artikel 1 van de Grondwet: de wet op gelijke behandeling en het discriminatieverbod. Inwoners van de stad hebben uit 3 kunstenaars de Vrijheidsboom van Tee gekozen. Bakstenen van rivierklei uit de omgeving van Breda vormen in het gras de contouren van een boom. Het kunstwerk verwijst naar het fenomeen van Vrijheidsbomen, die in de 18de eeuw op verschillende plekken in de wereld werd geplant als internationaal symbool voor vrijheid en democratie. Ook op de Grote Markt in Breda heeft ooit zo’n boom gestaan. En met het kunstwerk van Jennifer Tee is de cirkel eigenlijk weer rond.


Jennifer Tee (Arnhem, 1973) is een in Nederland geboren multidisciplinaire kunstenaar van Engels-Indonesische afkomst. Ze creëert onder andere beeldende sculpturen, installaties, video's, optredens en omgevingen. Ze is meerdere malen bekroond voor haar werk dat geëxposeerd is in onder andere London, Zürich, Sydney en Amsterdam. Ook in twee musea die onlangs na intensieve verbouwings- en herinrichtingstrajecten weer open zijn gegaan, is werk van Tee te zien. Het gaat om Museum Arnhem en Stedelijk Museum Schiedam.

Royal Roots
Stedelijk Museum Breda, Breda Marketing en de gemeente Breda slaan de handen ineen. Samen met partners van binnen en buiten de stad verbinden we het verhaal van de Bredase Nassaus met de stad van vandaag en morgen. Onder de noemer Royal Roots besteden we hier op verschillende manieren aandacht aan. Ook het kunstwerk 'Vrijheidsboom' van Jennifer Tee in Park Valkenberg is onderdeel van Royal Roots.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief