Indische iconen
1 dec 2018 - 13 jan 2019

Indische iconen

Beleef de Indische winter in Breda!

NEXT

Brandend zand van Anneke Grönloh, Ramona van The Blue Diamonds, Sayang é van Massada. Laat de eerste tonen van het nummer horen en bijna iedereen kan wel een stukje meezingen.

Deze tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met de documentaire Klanken van Oorsprong die inmiddels meer dan 22.000 bezoekers heeft getrokken, en is onderdeel van het festival Indische winter. Samen vertellen ze het verhaal van Indisch-Nederlandse en Molukse artiesten als The Tielman Brothers, The Blue Diamonds en Anneke Grönloh die een bepalende invloed hebben gehad op de Nederlandse popmuziek. 

The Tielman Brothers, die hun carrière begonnen in Breda, The Hot Jumpers en The Crazy Rockers werden snel populair bij de Nederlandse jeugd. Met de indorock - een eigen variant op de rock ’n roll - veroorzaakten ze een muzikale revolutie. Deze Indische iconen stonden aan de wieg van de jongerencultuur van de jaren ’60. Later kregen ze ook gezelschap van Indische artiesten zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot. 

Indische iconen in Breda 
In de tentoonstelling Indische iconen in de Nederlandse popmuziek staan The Tielman Brothers en hun Bredase nazaten centraal. Na aankomst in Nederland nam de familie Tielman haar intrek in een contractpension aan de Baronielaan in Breda. Het eerste optreden van The Tielman Brothers was in 1957 in Stadsschouwburg Concordia aan het Van Coothplein. In Breda en omgeving waren in die periode meer Indische jongeren die een eigen bandje oprichtten, zoals The Rockin’ Teens, The Cookes en The GMC’s.

In het museum zijn naast de originele instrumenten van deze bands, foto- en filmmateriaal en deleted scenes van Klanken van Oorsprong te zien. Daarnaast is er een Indische wall of fame met muziekfragmenten die je met je smartphone kunt beluisteren. 

Programma
Naast de tentoonstelling zijn er ook live optredens, film, workshops, lezingen en gesprekken. Kortom: een programma vol muziek, inspiratie en verdieping. Voor het gehele programma, en meer informatie over het festival: Indische winter

De tentoonstelling Indische iconen in de Nederlandse popmuziek is een samenwerking tussen Stedelijk Museum Breda, Stichting Tong Tong en Klanken van Oorsprong en mede mogelijk gemaakt door Brabant C, Fonds 21, VWS, VSBfonds, vfonds en Gemeente Breda. 

Illustratie: Cyprian Koscielniak

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief