De vrouw als symbool
19 jan 2020 - 19 jan 2020

De vrouw als symbool

Universele waarden: moeder, vruchtbaarheid, en destructie

Lezing

In vier lezingen onderzoekt kunsthistoricus Tom Molenaars samen met het publiek de veelzijdige rol van vrouwen in de kunst.

Lezing met nagesprek door Tom Molenaars  
Zondag 19 januari, 14.00 - 15.00 uur

Als symbool functioneert ze sinds mensenheugenis in mythen en archetypen. We ontmoeten de vrouw ook als bron van inspiratie, als kunstenaar, en als rebel die tegen de mannelijke dominantie opstaat. 

De vrouw als symbool  - Universele waarden: moeder, vruchtbaarheid en destructie
Mythen uit de klassieke oudheid verbeelden de archaïsche rollen die vrouwen in een samenleving innemen. De archetypen, die zich in ons onbewuste hebben genesteld, zijn nog altijd sterk aanwezig in ons gedrag en denken.

Tom Molenaars  
Kunsthistoricus Tom Molenaars werkt als spreker voor musea, organisaties en onderwijsinstellingen waaronder De Volksuniversiteit. Hij was 25 jaar eigenaar van Galerie Molenaars en werkte als kunstadviseur voor diverse kunstinstellingen, waaronder het huidige Kunstloc.

Deelname aan een of meer lezingen met nagesprekken is gratis met een geldig museumticket. Vrienden van Stedelijk Museum Breda en houders van de Museumkaart hebben gratis toegang. 

Vooraf online reserveren 
Reserveer je plaats(en) vooraf via het online reserveringssysteem. Op vertoon van deze bevestiging en een geldig entreebewijs van het museum kun je de lezing bijwonen.

Auditorium 
De lezingen vinden plaats in het auditorium van het museum. Het auditorium bevindt zich tussen de tentoonstellingszalen en is ook goed te bereiken via de lift. De maximale capaciteit van deze ruimte is 100 zitplaatsen.

Afbeeldingen Cécile Verwaaijen, Zonder titel, 2002. Collectie Stedelijk Museum BredaTom Molenaars. Foto Bas Czerwinksi

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief