Brieven uit Spanje
1 aug 2020 - 20 sep 2020

Brieven uit Spanje

Op het spoor van de Spaanse gemeenschap in Breda

NEXT

De uit Spanje afkomstige kunstenaars Carme Nogueira en Elena Prado doen twee maanden onderzoek naar de Spaanse migranten die zich begin jaren zestig in West-Brabant vestigden. 

Spaanse arbeiders

Na een akkoord tussen de Nederlandse en Spaanse regering onder het bewind van Franco, trekt in 1961 een grote stroom Spaanse arbeiders naar Nederland. Tot 1971 vormen Spaanse arbeiders de meerderheid van de migrantengroep die zich in Nederland vestigen. Hierover is echter weinig te vinden in nationale en lokale archieven. Ook in Breda strijken meerdere Spanjaarden neer om te werken bij fabrieken als Etna en Hero. Samen vormen zij een hechte gemeenschap.

Artists in Residence: Carme Nogueira en Elena Prado
Op uitnodiging van Stedelijk Museum Breda en Witte Rook geven kunstenaars Carme Nogueira en Elena Prado gestalte aan de onderzoekstentoonstelling Brieven uit Spanje - Op het spoor van de Spaanse gemeenschap in Breda. Nogueira werkt als Artist in Residence op afstand vanuit Spanje aan dit onderzoeksproject. Elena Prado onderzoekt in Breda de invloed van de Spaanse migratie. Aan de hand van feitelijke informatie, beelden, objecten en verhalen maken zij samen deze onbekende geschiedenis zichtbaar. 

Oproep verhalen te delen 
Prado en Nogueira zoeken naar persoonlijke verhalen en werkervaringen van de eerste generatie Spaanse migranten in de jaren zestig en zeventig of betrokkenen bij F.E.B.O. (Federacion de EspaƱoles Brabante Occidental), die in 1976 in Breda werd opgericht. Daarnaast vragen zij alle Bredanaars die zich verbonden voelen met dit onderwerp om verhalen, objecten en herinneringen te delen. Dit kan via een mail aan brievenuitspanje@witterook.nu  

Carme Noguiera 
Carme Nogueira, is een multidisciplinaire kunstenaar die woont en werkt vanuit Vigo, Spanje. Haar werk is onder andere opgenomen in de collectie van het museum Reina Sofia in Madrid. Onderzoek naar de identiteit van stedelingen en actuele culturele en politieke kwesties zijn belangrijke uitgangspunten in het werk van Nogueira. Daarbij staat de relatie tussen de beschouwer en het kunstwerk centraal. Eerder was Nogueira Artist in Residence bij het Wilde Weten in Rotterdam.

Elena Prado 
Elena Prado studeerde Schone Kunsten aan de Universiteit van Salamanca, de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Elena Prado woont sinds 2003 in Nederland. In haar werk richt Prado zich op het onderzoeken van veranderingen in ons sociaal-maatschappelijk denken binnen de multiculturele samenleving. Beeldanalyse en fotografie spelen hierin een belangrijke rol.

Samenwerking 
De samenwerking tussen Stedelijk Museum Breda en Witte Rook is gebaseerd op een gezamenlijke wens om het verhaal van de stad te vertellen binnen een artistieke context. Brieven uit Spanje is tot stand gekomen dankzij de Proeftuin Internationalisering van de provincie Noord-Brabant.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief