Breda kleurt
2 mei 2017 - 30 jun 2017

Breda kleurt

NEXT

Geef kleur aan de Vrede van Breda
Stedelijk Museum Breda blaast een oude traditie nieuw leven in. Jong en oud worden opgeroepen om een bijzondere prent over de Vrede van Breda op hun eigen manier in te kleuren. Er is keuze uit drie downloadbare kleurplaten die allemaal afgeleid zijn van de historische nieuwsprenten van Romeyn de Hooghe. Deze drie kleurplaten zijn gemaakt door de illustratoren Hedof, Fred de Heij en Mandy Peeters en zijn hieronder te downloaden. Een jury kiest welke exemplaren straks in het museum mogen hangen. Kleuren mag, maar inzendingen die gebruik maken van andere technieken en materialen zijn ook welkom. Digitaal werk, 3D printing, gebruik van stof, hout, metaal, het mag allemaal. De inzendingen worden beoordeeld door een vakjury en een kinderjury.

Vrede van Breda
350 jaar geleden was Breda vijf maanden lang wereldnieuws. Diplomaten uit Engeland, Frankrijk, Denemarken en Zweden verbleven in de stad om een einde te maken aan de Tweede Engelse Zeeoorlog. Op 31 juli 1667 werd de Vrede van Breda getekend, gevolgd door een spectaculair straatfeest.

Stedelijk Museum Breda opent op 17 juni voor het publiek. Een van de tentoonstellingen belicht de Vrede van Breda. Hoe zag de stad er in die maanden uit? Waar ging de oorlog over en wat gaf de doorslag tot het sluiten van de Vrede? Deze tentoonstelling en het gelijknamige participatie- en educatieproject maken onderdeel uit van de gemeentelijke manifestatie de Vrede van Breda 1667 – 2017.

‘Afsetters’ en nieuwsprenten
In de tentoonstelling staan de nieuwsprenten van Romeyn de Hooghe centraal (zie afbeelding). Deze prenten zorgden ervoor dat het nieuws over de succesvolle onderhandelingen werd verspreid onder de bevolking. Vier striptekenaars en kunstenaars hebben de oude prenten speciaal voor de tentoonstelling opnieuw ingekleurd.

Daarmee geeft het museum een eigentijdse draai aan het oude ambacht van ‘afsetten’. In de zeventiende eeuw bestond er namelijk nog geen kleurendrukwerk. Prenten en kaarten werden door zogenaamde ‘afsetters’ ingekleurd.

Wedstrijdinformatie
Downloaden is niet meer mogelijk.
Je kunt meedoen door de kleurplaat hieronder te downloaden. De werken van de illustratoren zijn allemaal geïnspireerd op de prent van De Vrede van Breda van Romeyn de Hooghe uit 1667.

Kleurplaat 1 door Fred de Heij
Kleurplaat 2 door Hedof
Kleurplaat 3 door Mandy Peeters

Stuur je bijdrage op onder vermelding van je naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, e-mail en leeftijd naar onderstaand adres:

Breda kleurt Antwoordnummer 118 4800 WB Breda

Past je werk niet door de brievenbus? Geef het dan vanaf zaterdag 17 juni af tijdens onze openingstijden aan de balie van het museum. De laatste dag waarop je je kleurplaat in kan leveren is vrijdag 30 juni. Voor vragen over de wedstrijd kun je contact opnemen met de afdeling educatie en participatie van Stedelijk Museum Breda, te bereiken via 076-5299905 of via educatie@stedelijkmuseumbreda.nl

Na de jurering is het werk van de winnaars van 13 juli t/m 13 augustus te zien in de ruimte van I.S.M. Breda in het museum aan de Boschstraat.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief